Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ilija Serafimović ponovo juniorski šampion sveta u šahovskoj kompoziciji - | K-013 Portal

Ilija Serafimović ponovo juniorski šampion sveta u šahovskoj kompoziciji

U Drezdenu je od 5. do 12. avgusta održan 60. Kongres svetske federacije za problemski šah.

Na ovom najvećem skupu šahovskih problemista, održavaju se takmičenja u rešavanju i komponovanju šahovskih problema. 

Mladi Pančevac, Ilija Serafimović, nastupio je na juniorskom turniru u šahovskoj  kompoziciji, kao branilac titule koju je osvojio na prošlogodišnjem Kongresu u Beogradu, u konkurenciji do 18 godina. 

Ovog puta izazov je bio još veći, jer su pravo učešća imali juniori do 20 godina starosti (rođeni 1997. i mlađi).Takmičari su imali 40 dana za rad na temu pomoćnog mata u dva poteza, uz mogućnost da nastupe sa najviše tri kompozicije. 

Pokrovitelj turnira bio je predsednik Svetske federacije, a sudio je međunarodni FIDE sudija, velemajstor Valerij Gurov iz Rusije. 

Naš 13-ogodišnji sugrađanin bio je jedini predstavnik Srbije, dok su mu najveći konkurenti bili juniori iz Rusije, Indije i Azerbejdžana. Od mladog Serafimovića očekivao se dobar rezultat s obzirom da ima već više od 40 objavljenih radova širom sveta i da je neposredno pre Kongresa, ugledni britanski časopis “Problemist” predstavio jedan njegov šahovski problem. 

Ilija je ovog puta premašio sva očekivanja i zablistao punim sjajem. 

Iako je bio jedan od najmlađih učesnika, ubedljivo je nadmašio konkurenciju i odbranio titulu juniorskog prvaka sveta u šahovskoj kompoziciji. 

Radovi sa kojima je nastupio, zauzeli su sva tri prva mesta. 

Ovim izvanrednim rezultatom, Ilija je još jednom opravdao reputaciju najperspektivnijeg mladog kompozitora šahovskih problema na svetu.

 V.J.P.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.