Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website IN MEMORIAM: Lučijan Danilov (1966. – 2021.) - | K-013 Portal

IN MEMORIAM: Lučijan Danilov (1966. – 2021.)

preminuo lucijan danilov

Lučijan Danilov, umetnik i dugogodišnji radnik Doma kulture u Dolovu, preminuo je 4. avgusta, u svojoj 55-oj godini.

Lučijan je od rođenja bio predodređen da se bavi kulturom. NJegov otac i deda su bili aktivni činioci kulturnog života rumunske zajednice u Dolovu. Od malena je pratio rumunsku fanfaru (koju je njegov otac Petru predvodio), po brojnim festivalima. Prostorije rumunske fanfare KUD-a „Jon Kreange”, nalaze se u zgradi Doma kulture, pa je Lučijanu od malena, Dom kulture bio kao druga kuća.

Tokom 80-ih godina dvadesetog veka, angažuje se kao organizator zabavnog programa za omladinu. Bio je omiljeni di-džej tih godina, nabavljao aktuelnu muziku tog vremena, organizovao takmičenja u plesu, izbor za najlepšu frizuru, učestvovao u organizaciji koncerata popularnih bendova (Bajaga i instruktori, Alisa,...), snimao je kamerom brojna dešavanja i sve to u svom Domu kulture u Dolovu.

U Domu kulture od 2001. godine zasniva radni odnos na određeno vreme, a od 2006. godine na neodređeno vreme. Kao zaposlen, u Domu kulture „25. maj” Dolovo, obavljao je sledeće poslove: kinooperater, rukovodilac folklornog ansambla Doma kulture (sve kategorije), voditelj muzičkih programa / koncerata, koordinator i organizator festivala i projekt menadžer (zadužen za praćenje konkursa u kulturi i koordiniranje rada na projektima, kao i za pisanje, na svim nivoima).

BIG Pančevo

Radom sa folklorom bavio se od 1992. god, kao umetnički rukovodilac folklora i koreograf za narodne igre – srpske i rumunske. Pohađao je mnoge seminare iz oblasti folklora, umetničkog i narodnog stvaralaštva, u Beogradu, Pančevu, Pirotu, Vrdniku itd.

Bio je član Umetničkog saveta Rumunskog festivala u dva navrata, u periodu 2000. - 2004. i 2009. - 2013. godine. Bio je član Nadzornog odbora Velikog festivala folklora Rumuna iz Vojvodine za period 2017. – 2021. god. Takođe, bio je član i Rumunske fondacije za etnografiju i folklor iz Vojvodine. Bio je član Upravnog i Nadzornog odbora Doma kulture, kao predstavnik zaposlenih, u nekoliko mandata, a bio je i Predsednik Sindikalne organizacije u Domu kulture.

Bio je organizator i umetnički rukovodilac Festivala dečijeg stvaralaštva „Ivanjsko cveće” u 14 izdanja, od 2000. do 2013. godine; organizator „Susreta folklornih ansambala 1998.”; glavni koordinator u Organizacionom odboru 7. Dečijeg festivala rumunske muzike i folklora iz Vojvodine održanog u Dolovu 1999. godine; glavni koordinator Organizacionog odbora „8. Festivala Rumunskog folklora dece Vojvodine” i „59. Velikog festivala folklora Rumuna iz Vojvodine” u Dolovu 2019. god.
Aktivno je učestvovao u prekograničnoj saradnji Srbija - Rumunija još od 2008. godine.

Od 2007. do 2010. godine radio je kao glavni urednik „DŽuboks radija” u Dolovu. Okupljao je entuzijaste sa kojima je zajednički kreirao programsku šemu radija.

Bio je koordinator sledećih projekata:

- Očuvanje identiteta rumunske nacionalne manjine u Dolovu, 2009. godine, koordinator, finansijer Grad Pančevo;
- Narodna igra – trajna tradicija, 2013.-2014. godine, koordinator, finansijer Grad Pančevo;
- Muzikom na put oko sveta, 2013. godine, koordinator, sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vlade APV
- SPAOM – Sibiu, Rumunija, 2013. godine, koordinator, finansijer Grad Pančevo
- Očuvanje identiteta rumunske nacionalne manjine, 2013. godine, koordinator, finansijer Grad Pančevo – odeljenje za razvoj sela.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.