Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Instutut uputio apel: Rezerve krvi drastično smanjene - | K-013 Portal

Instutut uputio apel: Rezerve krvi drastično smanjene

dobrovoljno davanje krvi, transfuzija

Institut za transfuziju krvi Srbije upozorio je danas da su rezerve krvi drastično smanjene i da raspolaže jednodnevnim zalihama krvi.

Iz Instituta su apelovali na zdrave gradjane od 18 do 65 godina da daju krv jer kako su naveli, nedostaju sve krvne grupe a potrebe za krvlju su "u stalnom porastu".

"Minimalne nedeljne potrebe za krvlju iznose 1.500 jedinica krvi, a Institut prikupi prosečno 70 odsto od tih potreba, što nije dovoljno za lečenje svih bolesnih i povredjenih koji se leče u zdravstvenim ustanovama koje Institut snabdeva. Ukoliko se ne prikupe dovoljne količine krvi, postoji mogućnost odlaganja operaconih programa", upozorili su u saopštenju.

Podsetili su da Institut radi svakog radnog dana od 7 do 19 časova, dok će u četvrtak, 11. novembra zbog državnog praznika, raditi od 8 do 15 časova, što je i radno vreme subotom.

Crveni krst Pančevo i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine pozivaju davaoce svih krvnih grupa koji su zdravi, da se odazovu i daju krv, što je od velikog značaja u ovom trenutku.

Krv se može dati u sredu, 10. novembra od 9:00 do 12:00 časova u prostorijama Crvenog krsta Pančevo, u ulici Žarka Zrenjanina br.15.

Davaoci krvi koji su primili vakcine protiv virusa Kovid-19, mogu dati krv odmah ukoliko su primili Fajzer ili Sinofarm vakcinu.

Davaoci koji su primili Sputnjik ili Astra Zeneka vakcinu, davanje krvi treba da odlože na dve nedelje.

Nevakcinisani davaoci takođe mogu dati krv, ukoliko su zdravi.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.