Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jabuka slavi Teslin rođendan - | K-013 Portal

Jabuka slavi Teslin rođendan

jabuka, selo jabuka, rodjendan nikole tesle

Južnobanatsko selo je jedino selo na svetu u kome se dan rođenja genija i slavnog Srbina obeležava kao praznik.

Nikola Tesla nema ama baš nikakve veze s južnobanatskom Jabukom, što žiteljima ovog malog sela nedaleko od Pančeva ne smeta da već 18 leta neprekidno obeležavaju 10. jul, dan kada je 1856. rođen naučni genije. U predvečerje, kako ovde kažu, praznika sela, i s godinom pandemijske pauze, opet su meštani nakratko prekinuli poljske radove i okupili se u ovdašnjem Domu kulture „Kočo Racin” da poslušaju novo predavanje o slavnom Srbinu. Ovoga puta besedio je Željko Sarić, viši kustos i rukovodilac Službe za izložbene aktivnosti u PTT muzeju, autor knjige „Nikola Tesla ‒ genije koji je obasjao svet”. Redovni posetioci su na broju, a neki su došli prvi put jer je Tesla bio čovek ispred svog vremena, bez koga bismo samo mogli da zamišljamo današnji život.

Na čelu jabučkih „teslijanaca” po ubeđenju je Slobodan Bode Milevski, koji je osmislio i pokrenuo svojevrsnu rođendansku proslavu, ali i negovanje sećanja na autora više od 700 patenata registrovanih u 25 zemalja. Ideja se zapravo rodila u Pančevu, da bi se ubrzo preselila i trajno primila u Jabuci.

– Teslin rođendan je za nas povod da se priča o njegovom i impozantnom opusu i da se zna da je u našoj zemlji Jabuka pionir obeležavanja ovog značajnog datuma. Dolaze nam značajni gosti s kvalitetnim predavanjima, pa se ovde uvek može čuti nešto novo o Tesli ‒ i reč akademika i profesora Elektrotehničkog fakulteta i bivših direktora Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, pisaca, publicista i poznatih novinara. Svi oni su prijatno iznenađeni da ovako istrajno negujemo sećanje na tvorca novog vremena – objašnjava za „Politiku” Milevski, jedan od sigurno najvatrenijih Teslinih poštovalaca kod nas, pronalazač poznat po izradi umanjene replike „Teslinog tornja”, Vibrirajuće mehaničke platforme, niza drugih izuma, po Teslinim nacrtima i ponosni vlasnik poveće biblioteke i kolekcije retkih naučnikovih fotografija.

Tako se maleno selo Jabuka našlo u društvu gradova sveta, koji Teslin rođendan slave kao svoj praznik. Od Filadelfije, u kojoj je to dan grada, Nijagara Folsa, Čikaga, Praga, Bratislave, Leskovca, Užica, naše prestonice i Zemuna, a posebno one Velike jabuke, Njujorka, u kom je Nikola Tesla proveo veliki deo života i završio ga 7. januara 1943. godine.

(O. Janković / Politika.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.