Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jasmini Topić uručena nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ - | K-013 Portal

Jasmini Topić uručena nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“

jasmina topic, nagrada milica stojadinovic srpkinja

Jasmini Topić, pesnikinji iz Pančeva juče je u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ uručena nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“, u okviru 45. književne manifestacije „Milici u pohode“.

Jednoglasnu odluku da za najbolju pesničku knjigu ženskog autora pisanu na srpskom jeziku bude proglašena zbirka „Privremeni boravak“, objavljena u izdanju “Arhipelaga”, doneo je žiri u sastavu dr Zoran Đerić (predsednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov. Direktor KCV „Miloš Crnjanski“ Nenad Šaponja je rekao na jučerašnjoj svečanosti da misli da nema previše književnih nagrada, jer one su prilika da se upale reflektori, pročitaju pesme, da se pesnik iz svoje samoće otvori za nas i da ovaj svet prepun rijaliti dogodovština bar u nekom momentu bude posvećen poeziji i književnoj reči.

Nagradu je uručila Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama ukazujući na značaj ovakvih književnih manifestacija i nagrada koje čuvaju našu kulturu i pisanu reč dajući podstrek svim onim mladim pesnikinjama koje tek treba da stasaju.

Primajući nagradu Jasmina Topić je ukazala da je ovo priznanje važno za autorke koje je dobijaju ali i za književnu scenu Srbije i izrazila zadovoljstvo što se na taj način čuva i neguje sećanje na Milicu Stojadinović Srpkinju. Dosadašnje dobitnice nagrade su, po njenim rečima, vrsne pesnikinje i čast i zadovoljstvo je biti u tom odabranom društvu. Zbirka „Privremeni boravak“ je nastajala dugo, strepela je nad njom i vraćala joj se, ali drago joj je što čitaocima ove knjige, a i žiri je to prepoznao, prija da borave u tom njenom boravku, da prolaze kroz različite gradove, mesta, sentimente, ali i prostoru i prozoru ka nečem novom i drugačijem. Po mišljenju autorke, najvažnije u ovoj knjizi, bar po njenom subjektivnom doživljaju je da ona ostavlja prostor da se bude hrabar i da se uvek zakorači u nešto novo i drugačije.

- Knjiga „Privremeni boravak“ pokazatelj je pesničke zrelosti Jasmine Topić- rekao je predsednik žirija Zoran Đerić.- Lirski subjekat je “putnik koji se oglašava iz različitih, katkad veoma dalekih krajeva, a putovanje - oblik čitanja sveta i sebe, nova prilika za razumevanje odnosa sa drugim ljudima, naročito sa bliskom osobom koju pesnički subjekt nosi u sebi kuda god da krene”. Pesnikinja povezuje elegijsko i ironijsko, propušta svakodnevicu u lirsko tkivo, upotpunjuje introspekcijske nalaze uvidom u generacijsko stanje duha”. Neuobičajena, autentična i prepoznatljiva poetika ove pesnikinje pronalazi svoje čitaoce u svim generacijama, što se potvrđuje i ovom Odlukom.

Jasmina Topić (Pančevo, 1977) je dvadesetak godina pristuna u našem književnom životu. Završila je Filološki fakultet u Beogradu. Uređuje Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi”, čiji izdavač je pančevački Dom omladine, takođe je u uredništvu kvartalnog umetničkog magazina „Kvartal” Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Dobila je nekoliko internacionalnih književnih stipendija za rezidencijalni boravak po Evropi. Pored književnosti, bavila se pomalo i pozorištem, a interesuje se i za multimedijalno prezentovanje poezije. U proteklih nekoliko godina bila je učesnica brojnih neobičnih pesničkih performansa i više samostalnih multimedijalnih projekata predstavljanja autorskih knjiga poezije. Objavila je sedam zbirki poezije. Dobitnica je nagrada za poeziju “Duškovićeva zvona” i “Matićev šal”.

Na konkurs za ovu nagradu je pristiglo 17 knjiga pesama autorki, za uži izbor je odabrano sedam, a u najužem izboru bila je i zbirka Dubravke Đurić “Razmicanje okvira / kosa crta / konteksta” u izdanju “Orion arta”.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.