Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kakvu vodu piju Vojvođani? - | K-013 Portal

Kakvu vodu piju Vojvođani?

kakvu vodu piju vojvodjani, voda u vojvodini, kvalitet vode u vojvodini

Iako Srbija ne oskudeva sa izvorima vode, njenu dostupnost često uzimamo zdravo za gotovo. Raspoloživost ovog javnog dobra nažalost nije zagarantovana svima a onima kojim jeste, dostupna je zdravstveno nebezbedna voda.

Pojedini stručnjaci smatraju da povišena stopa smrtnosti u Vojvodini ima često veze upravo sa neisparvnom vodom za piće.

Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Sanja Bjelović navodi da stanovništvo 16 od ukupno 45 opština u Vojvodini ima privilegiju da pije zdravstveno bezbednu vodu. Od oko 2 miliona stanovnika u Vojvodini, 200 hiljada pije vodu sa arsenom koji izaziva različite vrste raka.

"Vode na treritoriji Pokrajine su bogate organiskim materijama pa imaju neki poseban miris, odgovarajuću boju, s talogom koji se vidi golim okom i mogu da budu neprijatnog ukusa pri konzumiranju ali sve ovo ne utiče na naše zdravlje. Ono što utiče su arsen i povećane koncentracije nitrita u vodama koje su dezinfikovane pre upotrebe" rekla je Bjelović.

Stručnjaci ističu da velike količine natrijuma u vodi izazivaju visok pritisak i stim povezana kardiovaskularna obolenja koja su najveći uzrok smrtnosti u Vojvodini.

Problem je 90 hiljada stanovnika koji piju iz sopstvenih bunara u kojima ima mikroorganizama i koji nisu pod kontrolom, naročito sa sremske strane.

"Zato je dobro da se korisnici infomišu na sajtu Voda Vojvodine i mapama izvorišta koje vode su dobre za korišćenje" rekla je sagovornica.

Zbog svih navedenih problema, Vojvodini je potrebno ozbiljno ulaganje u sofisticirane prerade i bezbedna distribucija vode, kaže profesor Božo Dalmacija profesor sa PMF-a.

"Najveži problemi su u uzvorištu jer tamo voda nije dobra i zahteva sofisticiranu tehnologiju da bi se mogla preraditi a drugi problem su fabrike vode kojih nema dovoljno, treći je stara distribuciona mreža.

Dobar primer je Novi Sad čija distribuciona mreža je obuhavatila i okolna naselja loš Temerin.

(rtv)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS