Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website „Klasovo majstorsko pero” Nikoli Dragašu - | K-013 Portal

„Klasovo majstorsko pero” Nikoli Dragašu

nikola dragas, klasovo majstorko pero

Jedno od najvećih priznanja za karikaturu u nas, „Klasovo majstorsko pero”, ove godine je u rukama Nikole Dragaša, koji ovom crtačkom disciplinom godinama, zaoštreno, satirički poentira na društvene i političke teme, piše Politika.

Priznanje za doprinos i zalaganje na polju karikature, dolazi iz grada Kruševca, sa Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga”, a po pandemijskim pravilima diploma i plaketa, u Pančevo su stigle poštom. Nagrada ima i specifičnu težinu, jer kandidati mogu biti samo autori koji su već osvajali nagrade na domaćim i stranim konkursima i festivalima, a odluku o dodeli ovog priznanja donose dosadašnji dobitnici većinom glasova.

„Izuzetna čast zamene, ali i velika zahvalnost organizatorima festivala „Zlatna kaciga” iz Kruševca, a najviše mojim kolegama koji su glasali da dobijem ovo priznanje kao sledbenik jednog od najvećih srpskih i svetskih karikaturista, kao što je Aleksandar Karakušević Klas”, kaže Nikola Dragaš, koji radi i dečje ilustracije, grafički dizajn i strip, član je ULUPUDS-a, Udruženja karikaturista Srbije ‒ FECO, i ULU „Svetionik”, a bavi se i pedagoškim radom sa decom, kao mentor likovne sekcije „Čarobni svet crtanja”, u Pančevu. Za sobom ima hiljade šaljivo-satiričnih crteža, a može se pohvaliti i da je prvi odreagovao na pojavu korone, izložbom „Nije smešno”, marta ove godine, dok su njegovi crteži, svojevrsni korektivi društva i sveta u kom živimo, neretko na stranicama „Politike” u rubrici „Satirikon” na tragu upravo Aleksandra Karakuševića, koji je od prvog broja „Ilustrovane Politike”, pa sve do kraja života, bio njen saradnik, ilustrator i urednik rubrike „Smeh”. Klas nije bio samo karikaturista već i grafički dizajner i slikar, a još 1990. godine ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše nagrađivani karikaturista na svetu.

Priznanje „Klasovo majstorsko pero” pripada njegovim najuspešnijim sledbenicima, čije karikature poseduju izražajan i nadahnut crtež, univerzalne ideje i dodeljuje se od 2002. godine. Oveogodipnji dobitnik Nikola Dragaš, našao se tako u društvu poznatih imena na polju karikature kao što su: Darko Drljević, Muhamed Đerlek, Goran Ćeličanin, Nikola Otaš, Slobodan Srdić, Tošo Borković, Dragan Rumenčić i drugi.

(O. Janković, Politika)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.