Ko su stvarni nasilnici u školama Srbije? Otvoreno pismo ministru i pokrajinskom sekretaru

omoljica, dositej obradovic, skola

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine uputio je otvoreno pismo Ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje povodom izbora direktora Osnovne škole "Dositej Obradović" iz Omoljice. Prenosimo u celosti:

"Poštovani,

Izbor direktora neke obrazovne ustanove nije primarni posao Sindikata, ali kada se radi o odmazdi umišljenih lokalnih moćnika i „silovanju“ prava i zakona, onda svakako nećemo ćutati. Ovo je baš takva situacija.

Osnovna škola „Dositej Obradović“ iz Omoljice raspisala je konkurs za izbor direktora u skladu sa odredbama meritornih zakona. Postupak konkursa je zakonito proveden, a dosadašnji direktor imao je ogromnu podršku kolektiva i apsolutnu većinsku podršku organa upravljanja. Međutim, nakon prosleđivanja dokumnetacije kancelariji Pokrajinskog sekretarijata iz istog je stigao nemušti odgovor da ne postoji saglasnost za izbor, iz razloga što dosadašnji direktor nema položen ispit za licencu. U tom smislu želimo da vam ukažemo na određene zakonske odredbe.

Odredbama člana 122. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da izabrani direktor koji nema položen ispit za direktora, dužan je da je ispit položi u roku od dve godine od stupanja na dužnost. Dakle, zakon propisuje izbor direktora i bez položenog ispita! Istim članom Zakona propisano je i da direktoru koji nema položen ispit za licencu, u roku od dve godine od dana stupanja na dužnost direktora prestaje dužnost direktora.

Na osnovu zakonskih opdredbi potpuno je jasno da direktor može biti razrešen, ali položen ispit za licencu nije uslov za izbor! Na osnovu kog člana zakona je onda , iz uslova nedostatka licence, dato negativno mišljenje iz Pokrajinskog sekretarijata? Podsećamo, ovde je reč o konkursu za izbor direktora, a ne o zahtevu za njegovor razrešenje.

Nadalje, ono što svi znamo, uključujući i vas, jeste da su obuke i polaganje za licencu, a zbog pandemije KOVID 19, gotovo dve godine bile stopirane. Direktor pomenute škole, koliko znamo, jeste prošao obuku, ali ispit još nije zakazan. Može li on, ili bilo koji drugi direktor da polaže ispit na nekom drugom mestu i na neki drugi način osim onoga koje Ministarstvo propisuje? Kako je jasno da je odgovor negativan, kako je onda on odgovoran zbog toga što ispiti nisu održani?

Iz svega navedenog je svakom laiku jasno da izostana licence ne može biti uslov izbora, pogotovo u situaciji kada meritorne ustanove koje organizuju obuku i polaganje nisu ni organizovale polaganje. Ukoliko bi, pak, bilo reči o ličnoj odgovornosti direktora, onda bi na tu odgovornost morali biti pozvani svi oni koji nakon dve godine nemaju položen ispit za licencu. Na sajtu Ministarstva prosvete jasno je vidljivo da je do sada licencu steklo svega 379 osoba. Treba li da podsećamo koliko je obrazovnih ustanova u Srbiji?

Ne želeći da dalje elaboriramo ono što je svima jasno, pozivamo Ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat da momentalno okončaju ovu farsu i da nadležni izvrše imenovanje direktora u skladu sa Zakonom. U suprotnom, odgovornost za dalja dešavanja snose samo pomenute institucije, a prosvetni radnici pomenute škole, uz već bezbroj puta pokazanu solidarnost našeg članstva, preduzeće sve mere za koje smatramo da su prihvatljive. Protiv nepravde i nasilništva se svi moramo boriti i nema sentimenta prema onima koji zakone krše, kao što nema ni crvene linije u toj i takvoj borbi", navodi se u otvorenom pismu.

Inače, od 3. do 5. januara organizovaće se akcija prikupljanja potpisa podrške nastavničkom veću i školskom odboru u Omoljici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS