Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KOMPAS će i ove godine obeležiti Svetski dan borbe protiv side - | K-013 Portal

KOMPAS će i ove godine obeležiti Svetski dan borbe protiv side

kompas, svetski dan borbe protiv side

Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side – KOMPAS i ove godine tradicionalno obeležava Prvi decembar - Svetski dan borbe protiv side.

Nauka je do današnjeg dana mnogo napredovala u terapiji HIV-a i postoje zakoni koji štite osobe koje žive sa ovim virusom. Ali i uprkos ovome, ljudi uglavnom ne znaju kako da zaštite sebe i druge od HIV-a, stigma i diskriminacija su ostali realnost za mnoge HIV pozitivne osobe. Svetski dan borbe protiv side je važan podsetnik za javnost i ustanove da HIV nije nestao i da postoji i dalje vitalna potreba da se sakupe sredstva, podigne svest, pobede predrasude i poboljša obrazovanje.

Iako je Svetski dan borbe protiv side dobra prilika da šira javnost počne da priča o tome i da se znanje sprovede u akciju, ne smemo zaboraviti važnost jačanja svesti o HIV-u i tokom cele godine.

Glavna ideja događaja je Tribina u dvorani Apolo. Koncept tribine ide u korist novim saznanjima u vezi sa razvijanjem lekova i medicinskih sredstava protiv HIV-a. U skladu sa epidemiolopkim merama, tribina počinje u 17 i traje do 20č. Govornici će biti profesori, doktori i drugi stručnjaci iz ove oblasti.

Pored glavne ideje događaja, održaće se i centralnoulična manifestacija, koja će biti realizovana na korzou, ispred Galerije savremene umetnosti, u perodu od 11 do 15č. Deo manifestacije će biti kombi za brzo antigensko testiranje na HIV koju organizuje KOMPAS u saradnji sa organizacijom Asocijacija Duga iz Beograda. Stručna psihološka podrška biće pružena svima koji budu došli na testiranje, a rezultate mogu očekivati u roku od 15 minuta. Pored toga, KOMPAS-ovi volonteri/ke će deliti besplatne kondome.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.