Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kustosko-umetničko istraživanje KOLEKCIJA DECENIJA u Pančevu - | K-013 Portal

Kustosko-umetničko istraživanje KOLEKCIJA DECENIJA u Pančevu

izlozba kolekcija decenija

Multimedijalna izložba i kustosko-umetničko istraživanje „Kolekcija decenija”, u realizaciji Kulturnog centra Beograda i Kulturnog centra Pančeva, biće otvorena u četvrtak, 21. februara u 19 sati u Galeriji Milorada – Bate Mihailovića.

Tom prilikom publika će moći da pogleda radove umetnika Siniše Ilića, Nadežde Novičić, Anssi Kasitonni, Karsten Konrad, Olivere Parlić, Dubravke Sekulić, Ljubice – Cuce Sokić, Anike Ström i drugih. Autori istraživanja su kustosi Zorana Ðaković Minniti i umetnik Siniša Ilić, u saradnji s Ivanom Markez Filipović, urednicom programa vizuelnih umetnosti i kolekcije Kulturnog centra Pančeva.

Ideja kustosko-umetničkog istraživanja „Kolekcija decenija” je otvorena platforma koja polazi od promišljanja i pozicioniranja kolekcije „Oktobarski salon”, formirane oko jedne od grupnih izložbi na kulturnom prostoru bivše Jugoslavije. Izložbe otvaraju pitanja kako kolekcija utiče na umetničku scenu u svom okruženju, kako je definiše i kako pokreće dalja umetnička razmišljanja i produkciju radova, kao i kakav je odnos između radova koji se nalaze u kolekciji i onih koji gravitiraju oko iste. Kako kolekcija funkcioniše izmeštena iz svog okruženja? Postoji li i kakav je odnos s drugim kolekcijama?

Kroz markiranje i uspostavljanje različitih odnosa između umetničkih radova, prostora i konteksta, sadržaj postaje „živa” struktura koja nastaje i menja se u odnosu na neposredni društveni kontekst istovremeno čuvajući i dokumentujući deo jednog perioda umetničkih i izlagačkih praksi, za koji je, makar kada je reč o Srbiji, izložba „Oktobarskog salona” imala važnu ulogu.

Tokom 2018. godine deo radova iz kolekcije „Oktobarski salon” dobio je svojstva pokretnih kulturnih dobara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.