Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website MAGIJA: ATP Pančevo na jednom polasku za Beograd preveze čak 540 putnika - | K-013 Portal

MAGIJA: ATP Pančevo na jednom polasku za Beograd preveze čak 540 putnika

MAGIJA: ATP Pančevo na jednom polasku za Beograd preveze čak 540 putnika

U ponedeljak, 25. novembra, odbornici gradske Skupštine daće saglasnost na dokument kojim se aminuje koncesija na 25 godina vezana za lokalnog prevoznika ATP Pančevo.

U Ugovoru koji se može pronaći na sajtu Gradske uprave između ostalog stoji i tabela "Specifikacija gradskog i prigradskog prevoza".

Za one koji ne znaju, gradski i prigradski prevoz je prevoz unutar naseljenih mesta ili između naseljenih mesta koja se nalaze na teritoriji jedinice lokalne samouprave, dok se za međumesni smatra prevoz putnika između naseljenih mesta koja se nalaze na teritoriji dve ili više jedinica lokalne saouprave.

ATP Pančevo u ovom trenutku vrši prevoz na 6 gradskih, 5 prigradskih i 9 međumesnih linija koje koncesionar ne sme da menja sve do izgradnje autobuske stanice.

MAGIJA: ATP Pančevo na jednom polasku za Beograd preveze čak 540 putnika
(klik na sliku za veći prikaz tabele)

Međutim, ono što upada u oči je broj putnika koji se prevozi na tim linijama radnim danima, subotom i nedeljom.

Evo na primer:

Na najfrekventijoj liniji Pančevo - Beograd Dunav - Pančevo se radnim danom odvija 47 polazaka (a u redu vožnje ima 50) i preveze čak 25380 putnika. Prostom matematikom dođemo do zaključka da jedan polazak radnim danom preveze 540 putnika. Ako znamo da autobus ima u proseku 50 mesta za sedenje, dolazimo do zaključka da je prosto nemoguće da u jednom pravcu u autobus uđe 270 ljudi. Uzeli smo u obzir i činjenicu da ne idu svi do Beograda, već izlaze / ulaze na usputnim stanicama. Veliki broj korisnika usluga ATP-a na ovoj liniji su svedoci da ukoliko čekaju na stanici kod Hotela "Tamiš", nekada nisu u mogućnosti da uđu u autobus ili ukoliko uđu bar 95% putnika izlazi u Beogradu. Slična situacija je na polasku iz Beograda. Ukoliko čekate autobus na Pančevačkom mostu , uglavnom je lutrija da li ćete ući u autobus, a ako ipak uđete u većini slučajeva nema ni jednog slobodnog mesta radnim danima.

MAGIJA: ATP Pančevo na jednom polasku za Beograd preveze čak 540 putnika(klik na sliku za veći prikaz tabele)

Drugi primer koji upada u oči je recimo linija Pančevo - Debeljača. U tabeli ovog zvaničnog dokumenta se navodi da ATP na ovoj liniji ima samo jedan polazak radnim danom i na taj polazak se preveze 540 ljudi. Međutim uvidom u red vožnje malo je drugačija situacija.

Još jedna nelogičnost je i prevoz na liniji Pančevo - Kovačica. U tabeli piše da radnim danima ima 4 polaska, dok u redu vožnje možemo videti da radnim danima do Kovačice saobraćaju dva polaska plus oni koji idu za Samoš i Padinu ukupno 12 polazaka dnevno.

Na osnovu svega ovoga postavlja se više pitanja:

Da li su ovi podaci iz tabele tačni?
Kako se došlo do ovih podataka?
Kako je moguće na jednom polasku za Beograd ili recimo Debeljaču prevesti 540 putnika?
Da li koncesionar zna šta kupuje? 

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS