Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Milošević: Podrška za unapređenju kulture u opštini Opovo - | K-013 Portal

Milošević: Podrška za unapređenju kulture u opštini Opovo

opovo, dragana milosevic, kultura

U proteklih deset meseci Pokrajinska vlada je obezbedila sredstva za kapitalne investicije u objektima kulture za 13 od 45 opština na teritoriji AP Vojvodine, čime smo, na ponos svih nas, otvorili veliko kulturno gradilište, kako bi svaka lokalna samouprava unapredila kulturne sadržaje, rekla je danas u Opovu Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, nakon obilaska Vile "Helena", koja će postati Dom kulture u ovoj opštini.

Prema njenim rečima, Pokrajinska vlada je preko resornog sekretarijata izdvojila 50 miliona dinara za rekonstrukciju, adaptaciju i konzervaciju ovog vrednog nepokretnog kulturnog nasleđa, koje je danas u devastiranom stanju, ali za nekoliko meseci će zasijati u punom sjaju.

Kako Miloševićeva navodi, Sekretarijat je ove godine prvi put otvorio novu konkursnu liniju zahvaljujući podršci predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Tim konkursom se stvara mogućnost za intenzivan, kontinuiran i usklađen kulturni razvoj i obezbeđuju se uslovi za rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje novih, ali i postojećih objekata, koji su u javnoj svojini AP Vojvodine.

Za tu namenu, kako je istakla, opredeljeno je ukupno 265 miliona dinara, od čega je za Vilu "Helena" namenjeno 50 miliona.

"Na ovaj način podržavamo kulturne sadržaje i poštujemo zadate ciljeve za koje smo se na početku mandata Pokrajinske vlade opredelili, a to je decentralizacija kulture, i zato je veoma važno da svaka lokalna samouprava ima ovakav objekat", rekla je Dragana Milošević i dodala da je i putem redovnog konkursa za kulturu Narodna biblioteka u Opovu za četiri projekta podržana sa 815.000 dinara.

U pitanju su projekti za međunarodnu likovnu koloniju, likovnu koloniju za decu, za koncert klasične muzike i za redovnu godišnju nabavku knjiga.

Nakon obilaska Vile "Helena", Miloševićeva je posetila Galeriju "Jovan Popović", gde su izloženi radovi sa prošlogodišnje međunarodne likovne kolonije, a zatim i opštinsku Narodnu biblioteku, u kojoj se održava likovna radionica za decu. Potom je u velikoj sali Kulturnog centra održala radni sastanak sa predsednikom Opštine Milošem Markovim.

Događaju su prisustvovali i direktorka opštinske Narodne biblioteke Katarina Nikolić Ralić i pokrajinski poslanik Predrag Ginculj.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.