Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mladi iz 12 gradova Srbije u Kikindi osnovali „Omladinski duvački orkestar”, dirigent Boris Matijević - | K-013 Portal

Mladi iz 12 gradova Srbije u Kikindi osnovali „Omladinski duvački orkestar”, dirigent Boris Matijević

boris matijevic, omladinski duvacki orkestar, kikinda

Saradnja kikindskog Kulturnog centra i Muzičkog centra iz Pančeva rezultirala je osnivanjem "Omladinskog duvačkog orkestra". Prve probe imaju u okviru letnjeg kampa u Kikindi, gde 40 mladih muzičara uvežbava kompozicije i priprema se za prvi zajednički nastup.video icon

"Omladinski muzički orkestar" čine mladi muzičari iz 12 gradova Srbije, koji su se okupili u Kikindi je. Tokom letnjeg kampa svakodnevno imaju dve probe, gde stiču nova znanja i dragocena iskustva, pričaju Vojin Janković iz Niša i Dorotea Prodanov iz Novog Sada:

"Okupili smo se ovde kao orkestar i bilo je veoma zanimljivo, jer nema mnogo prilika da se okupljamo na ovakav način. Zanimljivo je iskustvo da možemo ovako svi zajedno da sviramo", kaže Vojin Janković.

"Prvo mi je iskustvo i vrlo sam zadovoljna. Stekla sam mnogo prijatelja i kolega. Verujem da ću se u Novi Sad vratiti puna iskustava i nečeg novog što sam saznala", dodaje Dorotea Prodanov.

Orkestar čine mladi ljudi uzrasta od 12 do 30 godina. Raditi sa tako raznolikom ekipom je izazov, ali i zadovoljstvo, kaže umetnički direktor Orkestra Boris Matijević:

"Oni su vrlo odgovorni. Heterogeni je sastav, od učenika osnovnih škola, čak imamo i one koji ne idu u muzičku školu, do onih koji su završili fakultete, tako da imamo jedan dijapazon sposobnosti i mogućnosti", naglašava Matijević.

Cilj je da kamp postane tradicionalan, a da orkestar, koji trenutno broji 40 članova, postane masovniji. Želja organizatora je i da orkestar ima što više zajedničkih nastupa, priča tehničko-organizacioni direktor Orkestra Albert Nađ:

"Jako je bitna popularizacija ove vrste muzike, koja je u poslednje vreme zaista u zapećku, a i ovo spada u našu tradiciju. Važno je da na ovaj način privučemo mlade i da imamo što više mladih koji će svirati duvačke instrumente", konstatovao je Nađ.

Mladi muzičari prvi nastup imaće u četvrtak, 19. avgusta, od 20 sati, na Gradskom trgu u Kikindi. Projekat "Omladinski duvački orkestar" podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja i grada Kikinde.

(rtv)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.