Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NAJAVA: Predstavljanje Zakona o radu 24. marta u Pančevu u Kupeu - | K-013 Portal

NAJAVA: Predstavljanje Zakona o radu 24. marta u Pančevu u Kupeu

zakon o radu, sindikat sloga, kupe pancevo

Zbog velikog interesovanja građana Pančeva i okoline, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” održaće u četvrtak, 24. marta, prezentaciju „alternativnog” Zakona o radu, nastalog po modelu Centra za dostojanstven rad i uz podršku „Ulof Palme”centra u Srbiji.

Predstavljanje Zakona održaće se u Klubu “COUPE”, Braće Jovanovića br.5, sa početkom u 20 časova.

Na panel prezentaciji će govoriti predstavnici sindikata “Sloga” i autori Zakona, a prezentaciji mogu prisustvovati svi zainteresovani građani.

Zbog čega nam je potreban novi zakon o radu?

Ideja alternativnog Zakona o radu je da predloži konkretna rešenja u oblasti rada, radnih odnosa i zapošljavanja, a Zakon o radu je jedan od najvažnijih sistemskih zakona u jednoj državi. On pokriva širok dijapazon oblasti rada, radnog angažmana i radnih odnosa.

Aktuelni Zakon je veoma loš i antiradnički, jer danas ljudi rade na ugovor o delu po 5, 15, čak i 20 godina. Zloupotrebljava se agencijsko zapošljavanje, prekovremeni rad, a minimalna zarada postaje pravilo i model isplate. Takođe, Sudovi i Inspekcije rada kao da ne postoje, sindikalno organizovanje se sprečava, a aktivisti sindikata se proganjaju i dobijaju otkaze.

Alternativni Zakon o radu nastao je po modelu Centra za dostojanstven rad i „Ulof Palme” centra u Srbiji, a na njegovom pisanju tokom 2 godine učestvovalo je 11 stručnjaka i sadrži više od 370 članova.

Više o samom Zakonu o radu možete pročitati ili ga preuzeti na sajtu Udruženih sindikata Srbije “Sloga” – www.sloga.org.rs



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.