NIS: Prepoznaju kvar i pre nego što se dogodi -
NIS, Rafinerija, Rafinerija nafte Pančevo

NIS: Prepoznaju kvar i pre nego što se dogodi


Prepoznati kvar pre nego što se dogodi i na taj način sprečiti obustavu rada fabrike i skupe popravke. Zvuči neverovatno, ali upravo tako bi se ukratko mogao opisati jedan od najnovijih projekata koji se trenutno uvodi u Rafineriji nafte Pančevo.

Kako poručuju iz NIS-a, u okviru kojeg posluje i pančevačka rafinerija, trenutno se u celoj kompaniji sprovodi veliki broj digitalnih projekata koji će u znatnoj meri unaprediti poslovanje ove kompanije, a Rafinerija u Pančevu u ovom procesu zauzima posebno mesto. Pomenuti projekat u NIS-u nazivaju sistemom „prediktivnog održavanja postrojenja“ i njegov cilj je rano prepoznavanje potencijalnih kvarova na važnoj opremi i sprečavanje neplaniranih obustava rada postrojenja u rafineriji.

“Кonstantno se trudimo da držimo korak sa evropskim rafinerijama, a jedan od dokaza da to uspevamo su upravo digitalni projekti koje sprovodimo. Uvođenjem sistema prediktivnog održavanja značajno ćemo povećati bezbednost radnih procesa u našoj rafineriji, smanjiti operativne troškove, a samim tim doprineti povećanju efikasnosti poslovanja i unapređenju konkurentnosti. Mi se ovde nećemo zaustaviti, nastavljamo sa uvođenjem novih tehnologija i u planu je niz projekata digitalne transformacije koji će omogućiti veću pouzdanost opreme i efikasnije upravljanje svim procesima u pančevačkoj rafineriji”, kaže Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS.

Кako zapravo radi „prediktivno održavanje postrojenja“?

NIS-ovi stručnjaci objašnjavaju da ovaj sistem predstavlja jedan od najznačajnijih alata koji omogućava prelazak sa takozvanog korektivnog na proaktivno održavanje rafinerijskih postrojenja. Savremeni računarski sistemi konstantno prate rad postrojenja, prikupljaju podatke o radu opreme i na osnovu dubokih i složenih analiza podataka u realnom vremenu i podataka o ranijem radu opreme sugerišu kada bi i gde moglo da dođe do kvara.

Reč je o najboljoj svetskoj praksi u primeni koncepta tzv. učenja mašina, odnosno Machine Learning Software.

(BizLife)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com