NIS završio izgradnju Duboke prerade -
NIS, rafinerija nafte pančevo, duboka prerada

NIS završio izgradnju Duboke prerade


Naftna industrija Srbije objavila je da je završetkom izgradnje projekta "Duboka prerada" vrednog više od 300 miliona evra Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i "najzelenijih" u regionu. Kako se navodi na službenom sajtu NIS-a "Duboka prerada" je druga faza modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, a njenim završetkom učinjen je novi iskorak.

"Uvodeći savremene tehnologije u naftni sektor Srbije pokazali smo da inovativnost za nas nije samo korporativna vrednost na papiru, nego i temeljna praksa na kojoj zasnivamo dalji razvoj naše kompanije i stvaramo dodatne vrednosti za potrošače", naveo je NIS.

Realizacijom projekta NIS iskazuje brigu o zajednici u kojoj posluje jer će početak rada „Duboke prerade“ doneti i brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenje emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

"Na ovaj način biće unapređena ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije. Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka", objavio je NIS.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praškastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije, navodi se u saopštenju.

U izgradnju novog kompleksa uloženo više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

"Duboka prerada će nam omogućiti da proizvodimo veće količine najkvalitetnijih goriva - dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa koji smo do sada uvozili. Proširenje asortimana proizvoda u Rafineriji dodatno će unaprediti energetsku stabilnost Srbije", navodi NIS.

NIS je saopštio da završetak ovog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionara NIS-a ruska kompanija Gasprom njeft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

(Tanjug)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com