Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novoseljani i drugi dan na protestu protiv suženja kolovoza - | K-013 Portal

Novoseljani i drugi dan na protestu protiv suženja kolovoza

banatsko novo selo, protest

U petak, 2. oktobra 70-80 nezadovoljnih Novoseljana, ispred Mesne zajednice, okupili su se drugo veče za redom tražeći odgovore zašto i ko je skratio širinu budućeg asfalta u delovima ulica gde su započeti radovi. Naime, odlukom Grada Pančeva i na osnovu Ugovora o javnom privatnom partnerstu u planu je da se u Banatskom Novom Selu asfaltiraju delovi nekoliko ulica: Bratstva jedinstva, Žarka Zrenjanina, Železničke, JNA, Mihajla Pupina i Crepajske.

Problem je nastao kada su meštani tih ulica saznali da će budući sloj asfalta u tim ulicama biti širine svega 4,2 m. Argumentima da je širina asfaltiranja u pomenutim ulicama samim projektima koji su rađeni pre više od deseg godina, predviđena bila na 5 metara, da je u konkursnoj dokumentaciji Gradske uprave o javnom partnerstvu iz januara 2020. godine takođe navedena širina od 5 metara, da su sve dosadašnje ulice u selu asfaltirane na tu širinu, da se u Glogonju i Dolovu (čije su ulice uže) radi asfalt na 5 m, kao i da širina asfalta od 4,2 metra ne može da omogući normalno obavljanje dvosmernog saobraćaja motornih vozila, pogotovo poljoprivrednih mašina.

Iako je još u četvrtak bilo dogovoreno da će se u petak pred nezadovoljnike naći Slave Bojadžijevski, direktor Urbanizma i neko iz Gradske vlasti, to se nije desilo. Nedeljko Topić, predsednik MZ kao i njegovi odbornici bezuspešno su uveravali prisutne da je Gradska uprava sve radnje oko budućeg asfaltiranja radila mimo njih, da to sa mesnom zajednicom nema veza, kao i da se treba pomiriti sa nastalom situacijom jer se asfalt u tim delovima ulica čeka već predugo.

Izuzetno naelektrisanu atmosferu, na momente i na ivici ekcesa, dodatno su zagrejali i mnogi članovi Srpske napredne stranke koji su tu očigledno planski i organizovano došli (koji ne žive u pomenutim ulicama), a koji su konstantno provocirali prisutne nezadovoljnike.

Bilo kako skup se nakon sat vremena razišao sa porukom pojedinih protestanata da će fizički sprečiti početak asfaltiranja ako se odluka o širini ne promeni ili ako ih neko od merodavnih u Pančevu ne primi u cilju pronalaženja kompromisa.

(K. S.)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.