Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Obeležavanje Svetske nedelje dojenja u Domu zdravlja Pančevo - | K-013 Portal

Obeležavanje Svetske nedelje dojenja u Domu zdravlja Pančevo

dom zdravlja pancevo, svetska nedelja dojenja

Služba polivalentne patronaže, Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Pančevo će ovogodišnju Svetsku nedelju dojenja obeležiti u prostorijama za psihofizičku pripremu trudnica za porođaj u suterenu Doma zdravlja Pančevo kroz organizovano predavanje trudnicama o značaju dojenja za pravilan rast i razvoj dece, blagodati za samu majku, kao i o svim ostalim prednostima majčinog mleka.

Predavanje će se održati 5. avgusta 2021. godine s početkom u 10 sati u prostorijama Doma zdravlja Pančevo u ulici Miloša Obrenovića broj 2, a nakon predavanja trudnicama će biti organizovan obilazak Savetovališta za bebe.

Dojenje je mnogo više od hranjenja. To je proces uzajamnosti. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

BIG PENA PARTY, BIG Pančevo

Novorođenče treba da bude na majčinim grudima odmah posle porođaja kao prirodni nastavak spone majke i deteta. Prvi podoj trebalo bi da bude odmah posle porođaja jer je novorođenče već tada spremno da sisa (sisa šaku ili okreće glavu kako bi pronašlo grudi – urođeni refleks). Stavljanjem novorođenčeta na grudi uspostavlja se kontakt „koža na kožu” odmah po rođenju, podstiče se stvaranje mleka u dojkama i čini lakšim kasniji proces dojenja.

Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla kojim se bave moraju da se vrate na posao vrlo brzo nakon porođaja. Ovim majkama bi poslodavci trebalo da omoguće da doje na radnom mestu. Istovremeno važno je usvojiti javno zdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti. Kako bi se obezbedila optimalna ishrana odojčeta važno je i ograničiti marketing zamena za majčino mleko.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.