Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Održan prvi PANBIKE festival u Pančevu, glavnu nagradu dobio Vuk Vickov - | K-013 Portal

Održan prvi PANBIKE festival u Pančevu, glavnu nagradu dobio Vuk Vickov

Panbike festival

U subotu, 19. septembra, održan je prvi biciklistički festival u Pančevu pod nazivom Panbike festival. Događaj je organizovan u okviru projekta Pronađi alternativu putničkom automobilu koji organizuje Udruženje građana Srbija, moj dom, a sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Projekat se realizuje kroz nekoliko događaja u Pančevu i Novom Sadu. Cilj projekta jeste razvijanje svesti o potrebi očuvanja životne sredine i promocija alternativnih vidova prevoza, a posebno biciklizma kao zdravog načina kretanja i ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.

Na događaju su prisustvovali mladi od 16 do 30 godina, a festival je održan se na platou ispred Gradske uprave grada Pančeva. Projekat su podržali Crveni krst iz Pančeva, koji je izveo pokaznu vežbu zbrinjavanje povređenih u saobraćajnoj nezgodi, i Zavod za javno zdravlje grada Pančeva, koji je sa svojim štandom predstavio svoj rad i delio promotivni materijal o značaju korišćenja bicikla i fizičke aktivnosti za zdravlje ljudi. Svi prisutni su imali priliku da iskuse zabavnu stranu vožnje bicikla tako što su se takmičili u nekoliko disciplina:

- sporoj vožnji bicikla
- vožnji bicikla s obrnutim kormanom
- poligonu spretnosti za bicikliste
- poznavanju saobraćaja.

panbike 3

Pobednik sa najviše bodova u svim disciplinama kao nagradu dobio je bicikl, a to je bio Vuk Vickov iz Pančeva. Ostali učesnici dobili su zvanične majice Panbike festivala. Učesnici su izjavili da im je najzanimljivije bilo da se takmiče u sporoj vožnji i da pređu poligon spretnosti trudeći se da naprave što manje grešaka na silnim preprekama.

Pored biciklističkih igara, učesnici su imali priliku da isprobaju i pijane naočare koje je obezbedila Agencija za saobraćaj grada Pančeva, odnosno da osete kako vožnja u alkoholisnom stanju, vožnju pod dejstvom narkotika i umora utiče na psihovizičke sposobnosti. Na taj način su  organizatori projekta hteli da skrenu pažnju na veliki problem u saobraćaju, a to je upravo vožnja u pomenutim stanjima prilikom čega neretko dolazi do saobraćajnih nezgoda čime ovaj projekat širi opseg svog delovanja i na bezbednost u saobraćaju.

panbike 1

Koordinator projekta Dejan Radivojev iskazao je veliko zadovoljstvo zbog odziva mladih i u ovoj nezavidnoj epidemiološkoj situaciji i naglasio je da će Udruženje nastojati da ovaj festival postane tradicionalni festival grada Pančeva kako bi se konstantno radilo na razvoju svesti o uticaju saobraćaja i svih nas na zagađenje životne sredine i o potrebi da se nešto konačno promeni.

Dejan Radivojev je dokorand na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu na smeru Saobraćaj i nekoliko godina unazad bavi se promocijom alternativnih načina kretanja i njihovom popularizacijom kao jednoj od bitnih stavki koje mogu doprineti očuvanju životne sredine i smanjenju motorizovanog saobraćaja u gradovima, te je bio (što sam, što kao član udruženja Srbija, moj dom) i višegodišnji organizator i suorganizator Evropske nedelje mobilnosti u Pančevu koja se bavi upravo ovim temama.

panbike 4

- Iskreno se radujemo da ćemo svi zajedno imati priliku i iduće godine da budemo učesnici i svedoci ovako lepog i višestruko korisnog festivala i na taj način da pomognemo članovima ovog mladog, ali progresivnog udruženja koje se trudi da promoviše zdrave i lepe navike u društvu i kulturi, zaključio je Radivojev.

(D. R.)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.