Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Održan sastanak sa predstavnicima Južne zone povodom zagađenja vazduha 1. oktobra - | K-013 Portal

Održan sastanak sa predstavnicima Južne zone povodom zagađenja vazduha 1. oktobra

U Gradskoj upravi grada Pančeva održan je sastanak gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova, članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarine Banjai, predstavnika Sekretarijata za zaštitu životne sredine, pokrajinskog inspektora za zaštitu životne sredine i predstavnika Južne industrijske zone, povodom nepovoljnih ekoloških uslova u subotu, 1. oktobra, u ranim jutarnjim časovima u gradu Pančevu, kada je zabeležen veliki pik ugljovodonika i nešto manji pik benzena.

Pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine, koji je obišao fabrike Južne industrijske zone, izvestio je prisutne o činjeničnom stanju, da bi se potom poveo dijalog sa predstavnicima fabrika u cilju razjašnjenja nejasnoća i dogovora o eventualnim rešenjima i postupanjima kako bi se sprečilo da se ovakva situacija ponovi. Gradonačelnik Saša Pavlov rekao je da je jedna od tema sastanka bila i odgovornost.

- Ovog puta pokušaćemo odlučno da prekinemo sa praksom koja je bila u prethodnom periodu, a koja je pre svega u vezi sa odgovornošću. Moram da konstatujem da nivo ugljovodonika nije normiran nijednim zakonskim aktom i da upravo ta činjenica sputava pokrajinskog inspektora da u određenoj situaciji, kao što je bila 1. oktobra oko 3 sata uveče, može da reaguje i da naloži odgovarajuće mere, rekao je Pavlov.

Pavlov je rekao da je lokalna samouprava već kontaktirala Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine RS usmenim putem i da je dogovoreno da Grad Ministarstvu uputi dopis u kom će navesti svoja iskustva, prevashodno u vezi sa zabeleženim prekoračenjima, i to u ovom vremenskom periodu godine, kada počinje grejna sezona.

- Grad će tražiti od Ministarstva da se normiraju maksimalne dozvoljene vrednosti ugljovodonika da bismo mi mogli posle toga da preduzimamo druge mere i bićemo u stalnom kontaktu sa fabrikama da ovog puta sagledavamo i njihove proizvodne planove, jer očigledno oni imaju uticaja na životnu sredinu, poručio je gradonačelnik.

Naime, 1. oktobra u jutarnjim časovima do nepovoljnih ekoloških uslova došlo je usled sledećih faktora: pokretanje postrojenja NIS-Rafinerija nafte Pančevo nakon remonta, gde je bio povećan intenzitet rada fabrike za preradu otpadnih voda u Petrohemiji, koja prererađuje i otpadne vode iz Rafinerije, zatim, pretakanje primarnog benzina na pristaništu Rafinerije za potrebe Petrohemije i pretakanje primarnog benzina železničke cisterne u HIP Petrohemiji i znatno nepovoljni atmosferski uslovi – gotovo da nije bilo vetra, a postojeće strujanje vazduha nanosilo je emisije u pravcu grada.

Nakon što su tog dana primećene povećane vrednosti ugljovodonika i benzena, pozvane su nadležne službe u Petrohemiji i Rafineriji i od njih je traženo da se prekinu svi vidovi prizemne manipulacije. Fabrike su reagovale i prekinule pomenute aktivnosti.

- To je definitivno bila kombinacija te tri aktivnosti koje su prouzrokovale ovakve rezultate ugljovodonika i to je zaista bio samo pik, jer je već nekoliko sati posle toga situacija bila znatno povoljnija, promenom atmosferskih uslova i obustavom manipulacije, rekao je Pavlov.

Fabrike imaju planove po kojima su dobile integralne dozvole za rad i u kojima je definisana dinamika rada, ali u cilju što veće stabilnosti ekološke situacije, gradonačelnik je istakao da je neophodna svakodnevna saradnja sa fabrikama Južne industrijske zone i prilagođavanje njihovih planova datim situacijama, te da je dogovoreno da fabrike svakodnevno obaveštavaju lokalnu samoupravu o svojim aktivnostima, naročito jer sledi zimski period, odnosno početak grejne sezone, kada se može očekivati i povećanje prisustva praškastih čestica čiji su uzrok individualna ložišta i gustina saobraćaja, a u periodima velikih temperaturnih inverzija karakterističnih za ovaj deo godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city