Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Okrugli sto o pravima nacionalnih manjina na teritoriji Pančeva - | K-013 Portal

Okrugli sto o pravima nacionalnih manjina na teritoriji Pančeva

Okrugli sto na temu "Prava nacionalnih manjina na teritoriji grada Pančeva - perspektive" održan je u petak, 29. januara u Gradskoj upravi Grada Pančeva.

U pitanju je završna konferencija projekta “Skupština za sve” koji sufinansira Savet Evrope, a deo je projekta “Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi” koji sprovodi Savet Evrope i Evropska unija.

Pančevo je jedna od šest opština u Srbiji koja je od Evropske unije i Saveta Evrope dobila novac da realizuje projekat „Skupština za sve”, koji se odnosi na prava manjina koje žive na teritoriji Grada. Suština projekta je da se pomogne pripadnicima nacionalnih manjina da koriste svoj maternji jezik u službene svrhe. Pored Pančeva, za realizaciju projekta o ljudskim pravima i pravima manjina odabrani su još Bujanovac, Novi Pazar, Bosilegrad, Petrovac na Mlavi i Subotica.

Od ponedeljka, 1. februara, na posebnim internet stranicama Grada Pančeva na jezicima nacionalnih manjina naći će se sve informacije koje su obuhvaćene priručnikom “Imaš pravo da…” koji je prošle godine objavljen na pet jezika nacionalnih manjina.

Na internet prezentaciji će biti dostupan Statut grada Pančeva, koji je preveden na jezike nacionalnih manjina, ali i neke od Odluka koje su odbornici na sednicama skupštine Pančevo do sada usvojili. Takođe, na internet prezentaciji će se naći i Vodič za preduzetnike sa velikim brojem praktičnih informacija i uputstava onima koji žele da pokrenu sopstveni posao, ali i jedan dokument o nasilju u porodici, priručnik i informator kako reagovati u situacijama nasilja, kome se obratiti.

Internet prezentacija je urađena na pet jezika, kao i publikacija “Imaš pravo da…”, na rumunskom, slovačkom, mađarskom, bugarskom i makedonskom jeziku.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izjavio je da na ovaj način lokalna samouprava u velikoj meri olakšava život nacionalnim manjinama i prikazuje kvalitet zajedničkog suživota 26 nacionalnih zajednica, koliko ih ima u Pančevu.

Evropska unija i Savet Evrope pokrenuli su projekat pod nazivom „Promocija ljudskih prava i zaštita prava manjina u jugoistočnoj Evropi”. Projekat realizuju u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Grnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. U svim tim sredinama odabrane su opštine i gradovi koji učestvuju svojim projektima u realizaciji teme o ljudskim pravima i pravima manjina.

Emir Adžović, predstavnik Saveta Evrope je predstavio rezultate projekta “Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi” i pohvalio pančevačku vlast što je spremna da menja stvari nabolje.

‒ Dobili smo 156 prijava iz 156 opština jugoistočne Evrope. Izabrali smo 36 najboljih ideja. To pokazuje posvećenost Grada Pančeva da se nešto promeni. Sada smo na završetku ovog malog granta i da je on bio veoma uspešan, rekao je Adžović.

Milica Todorović, potpredsednica Skupštine Grada Pančeva najavila je da je projektom predviđeno da se informacije unapređuju i da se na gradski sajt postavljaju novi sadržaji i dodala da je Pančevo grad otvorenog srca i želi da učini život, svima koji u njemu žive, dostupnijim i jednostavnijim.
- Ovaj projekat i sve ono što očekujemo da će slediti nakon ovog projekta upravo će to i učiniti, da nam svima suživot bude jednostavan, da znamo koja su naša prava, da ta prava koristimo i ja se svima veoma zahvaljujem na tome što su našu pruženu ruku oberučke prihvatili, izjavila je ona.

Okruglom stolu koji je održan u Gradskoj upravi na temu „Prava nacionalnih manjina na teritoriji Pančeva - perspektive”, prisustvovali su predstavnici nacionalnih saveta ‒ Robert Otot, potpredsednik Odbora za upotrebu mađarskog službenog jezika i pisma, Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, Marčel Dragan, sekretar Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, i Jan Litavski, potpredsednik Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Oni su zajedno sa zaštitnicom građana Jelenom Stojković Sokolović izneli zadovljstvo što čelnici Pančeva vode računa o potrebama nacionalnih manjina i što pokušavaju, koliko je to moguće, da im omoguće da koriste svoj maternji jezik.

V.J.P.

{gallery}okruglisto{/gallery}



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.