Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ove godine na području Južnobanatskog okruga otkriveno 116 radnika na crno - | K-013 Portal

Ove godine na području Južnobanatskog okruga otkriveno 116 radnika na crno

rad na crno, juznobanatski okrug

Prema podacima Inspekcije rada Južnobanatskog okruga od početka 2022. godine do kraja oktobra registrovano je više slučajeva rada na crno nego u istom periodu prethodne godine, ali je bilo i više inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa kao i oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Od početka ove godine do kraja oktobra na području Južnobanatskog okruga otkriveno je 116 radnika na crno, više nego u istom periodu prošle godine ali je bilo i više redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora. Najveći broj radnika na crno zatečen je u građevinarstvu i ugostiteljstvu pogotovo u proizvodnji brze hrane i pekarama, piše RTV.

"Prvo što uradimo zapisnikom naložimo da se zaključi ugovor o radu i da se izvrši prijava na obavezno penziono i zdravstveno osiguranje. Sledeći korak je podnošenje prekršajne prijave a ako postoji zaključen ugovor o radu a nije podneta prijava za zdravstveno i socijalno osiguranje onda se podnosi prijava što poslodavac nije blagovremeno to uradio", rekao za RTV Ilija Jović, inspektor u Inspekciji rada Južnobanarskog okruga.

Skoro 95 odsto radnika koje inspekcija zatekne u radu na crno poslodavci potom prijave ali pitanje je koliko dugo ostanu u radnom odnosu.

Izmenama zakona o radu ukinut je rok od nekoliko dana za prijavu radnika nakon njegovog angažovanja i poslodavac je dužan da ga prijavi pre stupanja na rad. Kod sezonskih radnika uvedena je pojednostavljena procedura.

"Tu se plaćaju određeni porezi I doprinosi , koliko rade toliko se i plaća u zavisnosti od broja sati. Postoji mogućnost da rade jedan dan npr. 3 sata pa nedelju dana ne pa da se opet angažuju i platiće se porezi i doprinosi samo za onaj broj sati koliko provedu na radu", dodao je Jović.

Poslodavci sa svojstvom pravnog lica platiće kaznu za neprijavljivanje radnika od milion do milion i po dinara a preduzetnici do 500 hiljada dinara.

Kada je reč o bezbednosti i zdravlju na radu u inspekciji kažu da nisu zadovoljni koliko se pojedini poslodavci pridržavaju važećih odredbi. U građevinskoj delatnosti,industriji i u oblasti transportnih usluga,pretovara i utovara tereta zabeleženo je više kršenja propisa koji uređuju tu oblast.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.