Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevački karikaturista učio crtanju srpsku decu u Čikagu - | K-013 Portal

Pančevački karikaturista učio crtanju srpsku decu u Čikagu

Nikola Dragaš, karikaturista i ilustrator iz Pančeva, gostovao je od 22. februara do 7. marta u Čikagu, u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je održao trodnevnu radionicu karikature u osnovnoj školi "Akademija Sveti Sava".

Na radionici je bilo 15 polaznika, dece od 7 do 12 godina, a sama škola broji oko 60 đaka. U ovoj školi, nastava se održava na srpskom i engleskom jeziku. Na radionici su se bavili kreativnim razmišljanjem, portretnom karikaturom i stripom. Nakon održanih radionica, interesovanje su takođe pokazala i srpska deca koja ne pohađaju ovu školu, pa je radionica održana i za njih, gde je bilo 20 polaznika.

Osim radionica, Nikola Dragaš je u Čikagu imao i izložbu dečje ilustracije koja je održana na donatorskoj večeri, gde se sakupljao novac za obnovu i saniranje manastira Presvete Bogorodice u Indijani. Donatorsko veče je održano 27. februara u prostorijama crkve Vaskrsenja Hristovog u Čikagu. Specijalno za to donatorsko veče, Dragaš je uradio seriju od tri karikature "Srbin u Čikagu".

Sve tri su prodate na aukciji, novac je otišao kao pomoć za manastir, a meni je srce bilo puno što sam mogao da pomognem. Najveću zahvalnost dugujem svešteniku Radovanu Jakovljeviću koji je prepoznao to što radim i pozvao me da to podelim sa našom decom u Čikagu, rekao je Dragaš.

Nikola Dragaš je u Čikago otišao na poziv sveštenika Radovana Jakovljevića. Akademija "Sveti Sava", prva dvojezična srpska pravoslavna osnovna škola u Americi i Kanadi, za decu uzrasta od treće godine života do 8. razreda osnovne škole.

Pored toga što sam stekao prijatelja za ceo život, mislim na oca Radovana, i što sam video mnogo toga, družio se sa divnim ljudima, i što su reakcije dece na radionicu bile više nego pozitivne, na mene su najveći utisak ostavila dva dečaka - Andrej i Dušan. Od Andreja sam dobio pismo koje nema cenu, gde on izražava svoju zahvalnost sto je naučio da crta. Dušan me je dirnuo, jer nije hteo da spava dok ga ne nacrtam, i njegov tata je morao da dođe po mene. Kada sam ga nacrtao, on je pogledao gore ka Bogu i rekao "Hvala ti za najbolji dan u životu", preneo nam je svoje utiske Dragaš.

Za dve nedelje u Čikagu, Nikola Dragaš je obišao The Field Museum, The Art Institute, Park milenijum, Shedd Aquarium, Atlantic center i srpske svetinje Hram Vaskrsenja Hristovog, Crkvu Sveti Sava i Manastir Gračanicu u Libertivilu, kao i Manastir Presvete Bogorodice u Indiani.

V.J.P.

{gallery}karikaturista{/gallery}



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.