Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevci traže biciklističku stazu, pokrenuto potpisivanje peticije - | K-013 Portal

Pančevci traže biciklističku stazu, pokrenuto potpisivanje peticije

Pančevci traže biciklističku akciju, pokrenuto potpisivanje peticije

Ljubitelji biciklizma pokrenuli su peticiju za izgradnju biciklističke staze koju će predati kabinetu gradonačelnika, direktoru JP Urbanizam, većniku za saobraćaj, MZ Jabuka, MZ Glogonj.

- Već duže vreme postoji potreba za izgradnjom biciklističke staze na severnu grada, izgradnja severne zone je još jedan dodati razlog za izgradnju. Prvi put sam čuo za ideju izgradnje biciklističke staze na času tehničkog u osnovnoj školi, kada je nastavnik predavao deo gradiva o saobraćaju.

Na Jabučkom putu postoji nekoliko firmi, od kojih je najpoznatija Utva fabrika aviona, aktuelno je i otvarenje firmi u Severnoj zoni, tako da bi mnogi radnici dolazili na posao biciklom. Predlažemo izgradnju u tri faze, u prvoj i najvažnijoj fazi od nadvožnjaka do Severne zone odnosno spomenika Stratište, u drugoj fazi od Stratišta do Jabuke, i u trećoj fazi od Jabuke do Glogonja. Ljubiteljima vožnje bicikla iz Pančeva bi se pružila mogućnost za besplatnu rekreaciju, na Stratištu bi mogli da provedu određeno vreme i podsete se masovnog stradanja koje se tu desilo.

Pančevci traže biciklističku akciju, pokrenuto potpisivanje peticije

Meštanima Jabuke i Glogonja bi se takođe pružila mogućnost besplatne rekreacije, i dolaska do grada i do posla. Ima već više od tri godine kako je javnost upoznata sa ovom idejom, ali organi lokane samouprave nisu pokazali interesovanje za ovu ideju. Nejasno je zašto izgradnja biciklističke staze nije od samog početka unešena u projekat izgradnje i infrastukturnog opremanja Severne zone, kaže za K-013 Radomir Orlović, jedan od inicijatora akcije.

Jedan od promotera ove akcije grupe građana je i Dušan Milojkov, poznati pančevački biciklista

- Pre svega želim da kažem, kako je proces evrointegracija Srbije u Evropsku uniju veoma bitna stvar, a s obzirom, da sam bicikl vozio širom Evrope vozeći kilometrima biciklističkih staza kroz mnoge države i njihove gradove onda je normalno da želim da naglasim da je ulaganje u infrasrtukturu bitan faktor na tom putu.

S obzirom na tu konstataciju predivno je videti kako se u Pančevu primećuju aktivnosti koje vode u tom smeru. Jedna od trenutno najevidentnijih je rekonstrukcija kanalizacione mreže duž cele ulice Dimitrija Tucovića. Široj društvenoj zajednici poznato je da je najbogatiji deo nekog društva čovek, a čovek, da bi takav bio mora da bude zdrav. Zdravlju svakako doprinose mnogi faktori, medju njima je i rekreacija. Svaki lekar će pacijentu posle kardiovaskularnog hirurškog zahvata, ortopedskog ili bilo kojeg drugog svakako reći, da prvo polako vozi bicikl, a onda sve brže i brže.

Pančevci traže biciklističku akciju, pokrenuto potpisivanje peticije

Da bi naši sugradjani to mogli potrebne su biciklističke staze. Moja iskustva kao evropskog putnika na biciklu su takva, da se lokaklne samouprave u mnogim gradovima raznih zemalja takmiče ko će da izgradi više biciklističkih staza, pa što tako ne bi bilo i kod nas, pitam sebe i rukovodioce Pančeva. Da budem iskren, u prošloj garnituri lokalne samouprave bilo je sluha za potrebe biciklista, ali tek posle protestnih vožnji koje sam pet petaka organizovao.

S obzirom da sam pomenuo rekonstrukciju ulice Dimitrija Tucovića, koja će dobiti nov asfalt, evidentno je da u njoj postoji dovoljna širina za uredjenje i izgradnju biciklističke staze. Kao neposredni svedok izjavljujem, da se volja biciklista u zapadnim zemljama poštuje, i da, ako je potrebno negde uraditi stazu za bicikliste ta volja se poštuje, pa što tako ne bi bilo i kod nas.

Zbog toga ću se potruditi sa još nekim prijateljima da u narednih mesec dana anketiramo naše sugradjane, kao i stanovnike Jabuke i Glogonja da nam daju svoje potpise kao dokument da se slažu sa predlogom da se u prvoj fazi uradi staza od nadvožnjaka kod Buvljaka sve do kružnog toka na putu ka Jabuci i Kovačici. U drugoj fazi tražićemo od lokalne samouprave da se staza nastavi do Jabuke i Glogonja. Kao bitan kuriozitet, a vezan je upravo za moju malenkost je to, što sam pre tri godine upravo na tom putu povredjen od jednog nesmotrenog automobiliste iz Beograda zbog čega sam završio na operaciji kičme. U pozitivan ishod želje gradjana da dobijem stazu verujemo, i ovim putem im poručujemo da podrže peticiju, kako bismo svi koji volimo bicikl bezbedno vozili naše ljubimce, kaže za K-013 Dušan Milojkov.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.