Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevo: Čemu služi 'Sistem 48' ? - | K-013 Portal

Pančevo: Čemu služi 'Sistem 48' ?

sistem 48, gradska uprava pančevo, pančevo

Sve je više pritužbi K-013 portalu na rad Sistema 48 koji je Gradska uprava pokrenula radi lakše komunikacije sa građanima i rešavanja komunalnih problema. 

Naš čitalac poslao nam je e-mail u kome je na sopstvenim primerima analizirao kako u stvari funkcioniše ovaj gradski servis, pismo prenosimo u celosti: 

"Nakon više razočarenja u rad Sistema 48 koje sam imao ranije kad sam podnosio sporadične zahteve da se neki komunalni problem u gradu reši odlučio sam da ih beležim i izmerim efikasnost i pokažem da ne funkcioniše na način na koji je zamišljen i kako se promoviše.

Nešto više od dva meseca sam prijavljivao probleme koje sam uočavao i beležio odgovore gradskih službi, analiza je potvrdila neefikasnost i nezainteresovanost odgovornih.

Neki od zaključaka su:

- Prebacuje se odgovornost sa jedne na drugu komunalnu službu. Sistem48 prosledi zahtev pogrešnoj službi, dobije odgovor da je ta služba nenadležna i umesto da se prosledi dalje nekome ko je odgovoran zahtev se proglasi REŠEN (!?). Na pitanje da li je prosleđen nije bilo odgovora. Slično iskustvo je imao nedavno jedan sugrađanin kad je pisao na temu česme u svom naselju, o čemu je portal K-013.com pisao ranije.

- Apsolutno ni na jedan dodatan mejl u kojem je postavljeno dodatno pitanje ili zatraženo objašnjenje nije odgovoreno, možete videti u Excelu u prilogu.

- Za fontanu u centru grada za koju je potrošeno prema pisanju CINS-a 80.000€ niko nije nadležan. Vodovod se proglasio nenadležnim na dodatan upit da se zahtev prosledi dalje nekome ko je nadležan nikad nije stigao odgovor.

- Za otvoren šaht preko puta škole, staru pečurku od autobuske stanice koja više nije u funkciji i raspalu trafiku takođe niko nije nadležan. Proglase se nenadležnim i problem dobije status REŠEN.

- Takođe imaju status ZAVEDEN, na pitanje šta to znači nikad nije stigao odgovor, više zahteva je pod tim statusom.

- Građevinskoj inspekciji je bilo normalno da za zahtev koji je primljen u avgustu za ilegalnu gradnju propiše sebi rok do nove godine, na kraju su odgovorili da je objekat legalan i da nema radova. U vezi sa tim, to Vam može biti dodatna teme za istraživanje kako su objekti na keju na Tamišu postali legalni. Sećam se da je pre grad pokrenuo sudski postupak protiv AMC Zvezda i košarkaškog kluba Dinamo, za kojeg je pitanje da li uopšte postoji i koji je za ustupanje zemljišta trebao da dobije sportsku halu. Nedavno su i prošli i sadašnji gradonačelnik najavili renoviranje keja sa lokalima.

- Za odvaljene klupe u Limenom parku i eksere koji vire takođe niko nije nadležan ili nije u investicionom planu. Za rešenje problema neophodno je šaka eksera i nekoliko dasaka.

- Na pojedine zahteve nikad nije stigao odgovor, neki nikad nisu objavljeni na spisku na web sajtu, na neke je odgovor (pod statusom „zaveden") postavljen samo na sajtu ali nikad nije poslat odgovor na mejl, neki imaju više brojeva.

- Rešenje sistema za nebulozne rokove koje su sebi davali je da ih više ni ne pišu, ako ne piše ne mogu se ni probiti.

- U odgovorima na zahteve koje šalju na mejl često se ne pozovu na broj zahteva pa nije jasno na koji odgovaraju.

- Spisak zahteva na sajtu nije moguće pretražiti preko broja zahteva.", navodi se u pismu.

Velika većina prijavljenih problema se da rešiti uz malo dobre volje i bez dodatnog novca, pa se opravdano postavlja pitanje čemu služi "Sistem 48"?

Da li je moguće da se nova gradska vlast dogovori sa javnim preduzećima i krene sa rešavanjem komunalnih problema? 

Možda će i ova pitanja imati status "REŠEN" a bez rešenja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS