Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevo: Održan kviz "Saobraćajni zna(L)ci" za veću bezbednost dece - | K-013 Portal

Pančevo: Održan kviz "Saobraćajni zna(L)ci" za veću bezbednost dece

saobracajni znalci kviz

Deca u svojstvu pešaka i biciklista su posebno ugrožena zbog velike ranjivosti, jer u saobraćajnim nezgodama nisu dodatno zaštićeni i ostvaraju direktan kontakt s vozilima, zbog toga je Agencija za bezbednost saobrćaja Srbije realizovala kviz "Nauči se čoveče - Saobraćajni zna(L)ci" kako bi se deca bolje upoznala sa pravilima iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Realizacija kviza je počela 2. decembra, učestvovala su deca od petog do osmog razreda iz osam lokalnih samouprava - Vršca, Pančeva, Smedereva, Topole, Vračara, Čajetine, Trstenika i Stare Pazove, a danas je u Beogradu održano finale kviza.

Predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Veljko Ćurčić rekao je da su finalisti ekipe iz Trstenika, Stare Pazove, Vršca i Zlatibora.

"Prve godine održavamo ovaj kviz, za sada samo u osam lokalnih samouprava, jer smo hteli da vidimo kako će se realizovati, koje su njegove prednosti i nedostaci, želimo da ga u narednom periodu još više unapredimo i nadamo se da će još više lokalnih samouprava naredne godine pružiti učešće u kvizu", rekao je Ćurčić za Tanjug.

Objašnjava da je se Agencija odlučila da realizuje kviz zbog činjenice da deca predstavljaju najugroženiju kategoriju učesnika u saobraćaju.

Ćurčić dodaje da su deca u svojstvu pešaka i biciklista posebno ugrožena kategorija, zbog njihove ranjivosti, jer, ističe, ukoliko dođe do saobraćajne nezgode oni dolaze u direktan kontakt sa vozilima i zadobijaju teške telesne povrede.

"Agencija je prepoznala taj problem i u skladu s tim cele godine realizujemo niz preventivno, promotivnih aktivnosti. Pored kampanje "Pažljivko", koja je poznata široj javnosti, osmislili smo još jedan način kako da radimo sa decom, a to je putem kviza", naveo je Ćurčić.

Cilj kviza je, kaže, da deca steknu nova znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, da utvrde postojeća i da izgrade ispravne stavove kako bi bili bezbedniji učesnici u saobraćaju.

"Deca su interaktivna, koncentrisana, posvećena. Bilo je u nekim lokalnim samoupravama do samog kraja tesno ko će pobediti, oni koji su pored znanja imali i malo sreće uspeli su da dođu prvo do polufinala, a oni koji su pokazali najveći nivo znanja došli su do samog finala", rekao je Ćurčić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS