Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Održana akcija „STOP zelenašenju“ u našem gradu (VIDEO) - | K-013 Portal

PANČEVO: Održana akcija „STOP zelenašenju“ u našem gradu (VIDEO)

zelenasenje, pancevo, protecta, tribina

Juče su u centru grada pančevke i pančevci imali priliku da se upoznaju sa štetnim posledicama zelenašenja.

Reč je o akciji koju je realizovala nacionalna koalicija za borbu protiv korupcije koju predvodi Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša.

Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije. Aktivisti PROTECTE delili su flajere građankama i građanima i odgovarali na njihova pitanja u vezi sa zelenašenjem. Komentari su se uglavnom svodili na konstataciju da je zelenašenje prisutno u našem društvu, ali da mu nije posvećana dovoljna pažnja.

Nakon ulične akcije održana je debata na temu „(Ne)vidljivo zelenaštvo“ u formatu okruglog stola u organizaciji pančevačke organizacije civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja. Debata je održana u prostoru SINHRO haba, a učesnici su bili Milan Stefanović ekspert iz PROTECTE, Valerija Atanacković prosvetni radnik i Nenad Živković novinar kao i drugi učesnici debate koju je direktno prenosio portal K-013.

278101124 363864542457210 3091749555159624390 n32804

Izneto je niz negativnih primera lakomislenog upadanja u zamku zelanaša. Stefanović je istakao da su zeleneši danas bitno izmenili svoj modus. Nasilje i pretnje zamenili su advokati i notari. Sada se žrtva uvodu u na izgled legalne tokove pravnog sistema, na taj način što za npr. stvarno uzetih 10.000 evra potpisuje dokumenta kao da je uzela 50.000 evra i pristaje da u zalog stavi svoju kuću u toj vrednosti, sa formalno upisnom hipotekom. Na osnovu takvih slučajeva lako je zaključiti da žrtva brzo uđe u pakao iz koga se, na žalost, mnoge ne izvuku. Valerija Atanacković govorila je tome koliko su mladi ugroženi i podložni zelenašenju. Istakla je da se edukaciji mladih i na ovu temu treba prisupiti obazrivo. Treba izbegavati slogane tipa „ne droga“, već „da život“ i slično. Janković Siniša istakao je složenost predmetnog fenomena, koji se posmatra sa više aspekata, te da je njemu najbliži kriminalistički i kriminološki.

Svi koji imaju potrebnu za pravnim savetom mogu da se obrate PROTECTI za besplatnu pravnu pomoć u slučajevima zelenašenja na telefon (viber) 0601411180.

K-013 LIVE: Okrugli sto na temu „Zelenašenje – (ne)vidljiva opasnost“

K-013 LIVE: Okrugli sto na temu „Zelenašenje – (ne)vidljiva opasnost“. Učesnici Milan Stefanović direktor Protecte Niš i Valerija Atanacković nastavnik edukator, moderator Nenad Živković #Pancevo #k013 #live

Posted by K-013 Online on Tuesday, April 12, 2022


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.