Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Po godinu dana zatvora za odgovorne za nesreću u Azotari u 2017. godine u kojoj je jedan radnik poginuo - | K-013 Portal

PANČEVO: Po godinu dana zatvora za odgovorne za nesreću u Azotari u 2017. godine u kojoj je jedan radnik poginuo

azotara, nesreca, zatvor

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu je protiv optuženih I.A. (1976) i R.T. (1965) podnelo optužni predlog Osnovnom sudu u Pančevu zbog toga što su svaki ponaosob izvršili krivično delo Teško delo protiv opšte sigurnosti Krivičnog zakonika u kom je predložilo da se prema svakome ponaosob izrekne kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Oni su u vremenskom intervalu od 27.12.2016.g. do 04.01.2017.g., optužena I.A.(1976), kao rukovodilac pogona “Karbamid” u HIP “Azotara” DOO nije donela Uputstvo za pranje amonijačnih refluksnih linija na prvom apsorberu kondenzatom, već je dana 27.12.2016. godine odobrila startovanje pogona “Karbamid” o kojim radovima nije bio obavešten “PED INSPEKT” DOO Beograd kao Imenovano telo koji je cevovod AL 220 razvrstao u kategoriju II sa visokim nivoom opasnosti i da na navedenom cevovodu nije izvršen propisani nadzor i kontrola izvedenih radova sanacije zbog čega nije mogao biti pušten u funkciju.

Optuženi R.T. (1965) na radnom mestu kao tehničar proizvodnje u pogonu „Karbamid“, zadužen za svakodnevnu kontrolu ispravnosti instalacija i uređaja i obaveštenja tehničara održavanja radi saniranja istih dana 04.01.2017. godine propustio da o kvaru obavesti tehničara održavanja, što nije učinila ni optužena I.A., niti su naložili da se proces proizvodnje zaustavi, usled čega je zbog neispravnog pregradnog ventila čije je nepotpuno zatvaranje cevovoda omogućilo kontakt amonijaka i voda-kondezata došlo do porasta pritiska u cevovodu i pucanja prirubničke veze na indikatoru pritiska amonijaka, što je imalo za posledicu da oštećeni pokojni G.P. zadobije teške telesne povrede u vidu teškog oštećenja respiratornog trakta zbog udisaja amonijaka i koji je usled toga preminuo na licu mesta, dok je oštećeni S.S., zadobio lake telesne povrede.

Presudom Osnovnog suda u Pančevu optuženi I.A. i R.T. su osuđeni ponaosob na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a po predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS