Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Promocija knjige „Srpska Sparta i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918“ 13. juna u Gradskoj biblioteci - | K-013 Portal

PANČEVO: Promocija knjige „Srpska Sparta i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918“ 13. juna u Gradskoj biblioteci

Srpska Sparta i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918, gradska biblioteka pancevo, promocija knjige, k-013

U čitaonici Gradske biblioteke Pančevo biće održana promocija knjige „Srpska Sparta i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918“ u četvrtak, 13. juna, od 19.30 časova.

Gosti:

Zoran Veljanović, autor, arhivski savetnik i kustos-istoričar, programski direktor Sektora za zbirke, istraživanja, konzervaciju i restauraciju u Muzeju Vojvodine

Zoran Stevanović, recenzent i arhivski savetnik u Arhivu Vojvodine

Na samom jugu Torontalske županije u Kraljevini Ugarskoj Srbi živeli od davnina. Sredinom 19. veka, Pančevo ili Srpska Sparta kako je srpski živalj zvao svoju varoš, kao grad sa širom okolinom uz Dunav, na samoj granici sa Kraljevinom Srbijom, za Austrougarsku morahiju je bio važni vojni bastion, a za prečanske Srbe snažan nacionalni centar koji se posebno uzleteo tokom trajanja Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata (1849–1861). U odnosu na vladajuće narode Mađare i Nemce, Srbi su pojedinačno bili najbrojniji i imali su zavidanu reputaciju koja se pre svega odnosila na ekonomsku snagu, a potom i na kulturnu, obrazovnu i versku baštinu. Tokom burnih jesenjih dana, 2. novembra 1918. godine, osnovali su svoje političko telo: Srpsko narodno veće, a potom i Srpsku narodnu gardu, sa čijim autoritetima su štitili interese svog naroda u gradu i okolini, ušli u političku borbu, osvojili vlast, dočekali oslobođenje i dali svoj doprinos prisajedinjenju južnog Banata i Vojvodine Kraljevini Srbiji na Velikoj Narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine.

U plejadi znamenitih ličnosti Pančeva – Srpske Sparte koji su se tokom druge polovine 19. i početkom 20. veka nesebično dali u borbi za očuvanje nacionalnog bića u Pančevu i šire u južnom Banatu, bili su i čuveni knjižari Kamenko i Pavle Jovanović, Petar Miloradović, dr Jovan Bogdanov, Dušan Duda Bošković, Marija Jovanović, dr Đorđe Pajić, Borivoje Tomić, Giga Stojnov… Ovo je priča i o njima.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.