Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevo: Status prijave Sitemu 48 iz 'nenadležan' u 'rešen', a stanje na terenu isto - | K-013 Portal

Pančevo: Status prijave Sitemu 48 iz 'nenadležan' u 'rešen', a stanje na terenu isto

sistem 48, pančevo, vodovod, česma

Naš sugrađanin Goran Ratković podneo je pre nekoliko dana zahtev preko "Sistema 48" na sajtu Gradske uprave da se reši pitanje više javnih česmi u naselju Tesla.

"Pored zgrade u ulici Kralja Milana Obrenovića 1, prema parkingu postoji već dug niz godina baza i cevi za javnu česmu koja je uklonjena. Potrebno je vratiti česmu u funkcionalno stanje i omogućiti rad javne česme. Cevi za dovod i odvod za kanalizaciju postoji, potrebno je samo postaviti novu česmu na postojeću bazu" navodi se u njegovoj prijavi Sistemu 48.

Nakon dva dana stiže odgovor verovali ili ne od JKP "Zelenilo": 

- Vaš zahtev je obrađen i trenutni status mu je NENADLEŽAN. Poštovani, molimo Vas obratite se JKP "Vodovod" Pančevo. Hvala na sugestijama, stoji u odgovoru.

Kakve veze ima JKP "Zelenilo" s njegovim zahtevom upitao se Ratković, pa je usledio odgovor:

"Obzirom da sam više zahteva poslao u petak a da prilikom slanja zahteva nemam uvid u njihove brojeve i da SU SVI BILI U VEZI JAVNIH ČESMI, molim vas da SAMI prosledite zahtev JKP Vodovod Pančevo da se ne biste igrali gluvih telefona. Sistem 48 postoji za to da se pronađe ko je nadležan a ne za to da sami skidate odgovornost tako što se proglasite nenadležnim i da se na tome priča završi. To je vaša odgovornost kao javno komunalnog preduzeća, da li JKP Zelenilo ili onoga ko radi u okviru Sistema 48, ili komunalnog inspektora koji treba da nadgleda vaše poslove - apsolutno svejedno. Zahtevi poslati u petak su bili u vezi javnih česmi, a te prijave ako stižu ka JKP zelenilo mene kao građanina ne treba da zanima, već to govori više o tome da sistem ne funkcioniše. Prosledite unutar Sistema 48 zahtev ka JKP Vodovod Pančevo da bih mogao od nazležne institucije da dobijem odgovor", navodi u odgovoru Ratković. 

1. septembra stiže odgovor, ali ovog puta od direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Aleksandra Radulovića:

"Prema dostavljenim fotografijama lokacija, a nakon obilaska istih od strane službe vodovodna mreža , došli smo do zaključka da su se na predmetnim lokacijama nekad davno nalazili javni bunari sa ručnim klipnim pumpama koji su služili za alternativno snabdevanje gradjana sirovom , neprečišćenom vodom. Izgradnjom vodovodnog sistema prestala je potreba za ovakvim alternativnim snabdevanjem gradjana vodom za koju niko ne može da garantuje kvalitet jer nije u skladu sa Zakonom I Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, te je prestala potreba za odžavanjem ovih pumpi- javnih bunara. Dakle nije reč o javnim česmama. Prema članu 38 odluke o preradi I distribuciji vode “ Javna česma je poseban vodovodni objekat koji je postavljen na javnoj površini I koji je priključen na gradski vodovod”, navodi direktor.

Nakon ovog odgovora status zahteva prebacuje se u "Rešen" iako na se na spornoj lokaciji nije ništa učinilo po tom pitanju.

Goran Ratković obratio se našoj redakciji pismom kojeg prenosimo u celostI: 

Predstavnici sistema 48, Vodovoda Pančevo, g. Raduloviću (i poštovani predstavnici medija, da biste dobili uvid u način komunikacije i skidanja odgovornosti),

Dokle ćete odgovarati na identičan način i slati poruke (kopirajući pritom g. Radulovića iz njegovog inicijalnog originalnog odgovora) pokušavajući da skinete sa sebe odgovornost za ono za šta ste - gle čuda - odgovorni? Dokle mislite da pišete iste poruke bez da pročitate obrazloženje građanina? Ako mislite da ćete na taj način da me obeshrabrite, na vašu žalost grešite. Po četvrti put šaljem ovaj mail, s tim što ću ovaj put uvesti i predstavnike medija da vidite kako se prema predlozima građana ophodite. Da ponovim još jednom za sve u korespondenciji moju poslednju poruku. Niže su tekstovi korespondencije.

Voda je najznačajniji resurs u svakoj zemlji, pa i Srbiji. Verujte da potreba za ovakvim snabdevanjem ne da nije prestala nego je sve veća i veća. Pogotovo u vreme globalnog zagrevanja, sve veće toplote u letnjim mesecima, voda je ne potreba - već neophodnost. Da li primećujete da imate u Narodnoj bašti ili u Barutani nekoliko javnih česmi, šta mislite zašto su one potrebne? Zašto je potrebno da postoji u centru grada, pored dečijeg igrališta - ali ne pored dečijih igrališta na Tesli? Da li želite da kažete da su česme nepotrebne pored dečijih igrališta na Tesli, kada je svakom detetu, pa i odraslom čoveku potrebno da se po vrelom danu osveži? Ove česme, sve i da su povezane na javne bunare su neophodnost građana Tesle. A da jesu povezane sa vodovodom dovoljno govori blizina zgrada, kao i činjenica da su na dve od tri lokacija bile postavljene pumpe ne sa ručnim pumpanjem, već sa ručkom kojom se na određeni vremenski period pokretao rad pumpe. Trenutno u naselju ima samo jedna javna česma, na maloj pijaci. Od četiri lokacija, funkcioniše SAMO NA JEDNOJ. U svakom slučaju, niko ne govori da za kvalitet vode mora da se garantuje, jer takvo obaveštenje može da se postavi pored česme, kako bi se nešto starija deca i odrasli upoznali sa tim. A osim toga, svaki javni bunar pa i javna česma može da se dovede u stanje gde vi kao javno komunalno preduzeće možete da garantujete za ispravnost, samo što je vama lakše i jednostavnije da kažete isto - nije naša odgovornost i nadležnost, te tri česme nisu potrebne. Verujte jesu, itekako.

Osim toga, te česme ne rade oko 10-15 godina, a zgrade pored njih izgrađene su još davnih 60ih godina. Nemojte mi reći da su mogle da funkcionišu 45-50 godina (i pored izgrađenih zgrada i vodovodne mreže), a da je odjednom prestala potreba? Ne bih se složio nikako. Šta više, drage volje ću pokrenuti peticiju koja će vam ukazati suprotno i doneti vam par hiljada potpisa građana koji traže upravo to - da ove javne česme funkcionišu, pa neka se i naprave nove koje mogu da se povežu na vodovodni sistem, gde se može garantovati ispravnost vode za piće.

Treba da vas je sramota da ovakav zahtev momentalno dobijete i napišete da je moj ZAHTEV REŠEN. Zahtev niste rešili, već ste ga uz sav vaš bezobrazluk flagrantno ODBILI.

Molim vas da još jednom razmislite o ovome. I pored toga što su česme van funkcije 10-15 godina, ne vidim nikakav razlog da se ova situacija ne promeni u korist svih građana Tesle.

S onakvim poštovanjem kakvo bi imate prema građanima Tesle, odnosno BEZ POŠTOVANJA,

Goran Ratković



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.