Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Telekomovo preduzeće Telus dobija tendere, iako je prekršilo zakon - | K-013 Portal

PANČEVO: Telekomovo preduzeće Telus dobija tendere, iako je prekršilo zakon

PANČEVO: Telekomovo preduzeće Telus dobija tendere, iako je prekršilo zakon

Državna kompanija "Telus" je tokom 2017. i 2018. godine dobila višemilionske tendere o pružanju usluga fizičko-tehničkog obezbeđenja i održavanja higijene u "Pošti Srbije" i "Telekom Srbija" iako je pre toga, 2016. godine prekršajno kažnjena zbog nepoštovanja zakona iz oblasti radnih odnosa, otkriva portal Radnik.rs.

"Telus", čiji je vlasnik "Telekom Srbija", po osnivanju 2005. godine je preuzeo zaposlene koji su radili na poslovima fizičkog obezbeđenja i održavanja higijene u "Telekomu Srbija" i "Pošti Srbije" da bi sada istim tim firmama prodavao usluge tih radnika preko tendera, piše Radnik.rs.

Tokom inspekcijskog nadzora u prostorijama "Telekoma" u Pančevu 2015. godine zatečen je radnik "Telusa" i utvrđeno je da u poslovnim prostorijama gde je radnik angažovan "Telus" ne drži primerak ili kopiju njegovog ugovora o radu.

Zbog ovog prekršaja, "Telus" je u julu 2016. godine presudom Prekršajnog suda u Pančevu, do koje je došao portal Radnik.rs, kažnjen novčanom kaznom od 100.000 dinara.

Ova presuda, prema Zakonu o javnim nabavkama, trebalo bi da bude diskvalifikujuća za "Telus" prilikom ocenjivanja ponuda na tenderima koje raspisuju javna preduzeća.
Naime, kako se navodi u ovom zakonu, prilikom učešća u postupku javne nabavke "naručilac je dužan da od ponuđača ili kandidata zahteva da pri sastavljanju svojih ponuda izričito navedu da su poštovali obaveze koje proizilaze iz važećih propisa o zaštiti na radu, zapošljavanju i uslovima rada, zaštiti životne sredine, kao i da nemaju zabranu obavljanja delatnosti koja je na snazi u vreme podnošenja ponude".

Dakle, firme koje konkurišu na tenderu koje raspisuje javno preduzeće ili institucija dužne su da daju pisanu izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da su poštovale obaveze iz oblasti radnih odnosa, objašnjava Radnik.rs.

U praksi se radi o periodu od tri godine unazad od dana podnošenja ponude. Međutim, Zakonom o javnim nabavkama nije propisano da firma koja konkuriše na tenderu mora da dokaže potvrdom od suda da nije osuđena za prekršaj ili krivično delo iz ove oblasti.

Prema podacima iz izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji finansijskih izveštaja "Telusa" iz septembra 2019, presuda Prekršajnog suda nije predstavljala prepreku da "Telus" posle pravnosnažne prekršajne presude dobije tendere javnih preduzeća i državnih institucija vredne više stotina miliona dinara, izmešu ostalih, "Pošte Srbije" i "Telekoma Srbija".

"Telus" je tako u decembru 2017. dobio tender "Pošte Srbije" za usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja vredan 933 miliona dinara, a iste godine i za usluge održavanja higijene u "Pošti" od 81 milion dinara. Naredne 2018. godine "Telus" sa grupom ponuđača dobija deset ugovora o pružanju usluga održavanja higijene ukupne procenjene vrednosti 724 miliona dinara.

"Telus" je takođe 2018. ostvario prihode od pružanja usluga fizičke zaštite i zaštite od požara svom vlasniku, preduzeću "Telekom Srbija", od skoro 420 miliona dinara i održavanja higijene u iznosu od oko 340 miliona dinara.

Ono što je u slučaju ovih nabavki indikativno je činjenica da su sve spomenute firme "Telus", "Telekom Srbija" i "Pošta Srbije" u državnom vlasništvu i da je "Telus" nastao preuzimanjem radnika ova dva preduzeća, ističe Radnik.rs

Kako se navodi, posebno je zanimljivo to da je "Telus" a.d. u stoprocentnom vlasništvu "Telekoma Srbija" na čijim tenderima pobeđuje, što znači da "Telekom Srbija" nabavlja usluge od svoje ćerke firme.

Radnik.rs ističe i da u konkursnoj dokumentaciji na pomenutim tenderima nije navedeno koliko radnika je potrebno za vršenje usluga već koliko radnih sati je potrebno da bi se izvršili usluge te se predstavlja da se radi o pružanju usluge umesto o iznajmljivanju radne snage čime se zaobilazi primena Zakona o agencijskom zapošljavanju na radnike kao i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru "autsorsingom" pomenutih usluga koje su često čišćenje i obezbeđenje objekata.

Opširnije čitajte na portalu Radnik.rs.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.