Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Utvrđeno prisustvo genoma virusa Groznice zapadnog Nila, obolela osoba iz Dolova - | K-013 Portal

PANČEVO: Utvrđeno prisustvo genoma virusa Groznice zapadnog Nila, obolela osoba iz Dolova

groznica zapadnog nila, dolovo, zaraza

U okviru Projekta koji Zavod za biocide i medicinsku ekologiju Beograd realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja sprovodi se uzorkovanje odraslih formi komaraca na teritoriji opštine Pančevo na virus GZN. Ispitivanjem uzoraka komaraca vrste Culex pipiens, od 30.06. do 05.07.2022. godine, primenom RT-PCR metode, utvrđeno je prisustvo genoma virusa Groznice zapadnog Nila na 11 lokacija u Pančevu i to:

Rit ispod mosta,
Karaula-Kasarna,
Valjevska ulica,
bolnica,
Nadel,
Banatsko Novo Selo,
Stari Tamiš,
Starčevo,
Vojlovica,
Omoljica,
Ivanovo

"U četvrtak, 07. jula, 2022. godine, dobili smo ispred Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ informaciju da je na Klinici za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije, hospoitalizovan pacijent sa potvrđenom dijagnozom Groznice zapadnog Nila iz Dolova-Pančevo, saopštava ZJZPA.

Podsećamo na preventivne mere za sprečavanje nastanka oboljenja GZN – Najefikasniji način prevencije bolesti izazvane virusom zapadnog Nila je sprečiti ubod zaraženog komarca, zatim: Sistematsko i organizovanao zaprašivanje komaraca", kažu iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Redukcija broja komaraca na otvorenom – isušivanjem izvora stajaće vode i eliminisanjem mesta na koja se sklanjaju komarci i na kojima polažu jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki, ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru – preporučuje se upotreba zaštitnih mreža ili komarnika na vratima i prozorima, tako da komarci ne mogu da prodru u zatvoren prostor.

Mere lične zaštite – većina komaraca je aktivna u zoru i sumrak, pa treba izbegavati boravak van kuće u ovom periodu ukoliko je to moguće. Potrebno je koristiti repelente tokom boravka na otvorenom, uz istovremeno nošenje odeće sa dugim rukavima i nogavicama.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.