Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za rekonstrukciju javne rasvete, ali ne i za seču drveća u Gradskom parku - | K-013 Portal

PANČEVO: Zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za rekonstrukciju javne rasvete, ali ne i za seču drveća u Gradskom parku

zavod za zaštitu spomenika pančevo, seča drveća u gradskom parku, dokumentacija

Udruženja "Zeleni most" i "Pančevo nije rupa" podneli su Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Pančevu Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja povodom seče drveća u Gradskom parku u Pančevu.

Sanja Marković iz Udruženja "Zeleni most" kaže da su u Zahtevu tražili da se im se dostave više dokumenata: Uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite i drugih radova; saglasnost na projekat i dokumentaciju; pregled i proveru na licu mesta;  tj. prateću dokumentaciju koju izdaje navedeni organ, a koja je bila nepohodna za seču drveća u Gradskom parku u Pančevu koja se dogodila 12. juna.

- Na osnovu dobijene dokumentacije iz Zavoda, možemo zaključiti da je navedeni organ dao uslove i saglasnost za rekonstrukciju javne rasvete, dok o seči i uklanjanju drveća nema ni reči. Znači da svetiljke ne bi smetale drveću koje se tu nalazilo. Mada nam nije jasno kako su takvu akciju uklanjanja stabala iz parka, mogli dozvoliti bez i jednog propratnog dokumenta, a da se pri tome svo to drveće nalazi u kulturno – istorijskom jezgru grada i da nije tu od juče, već više decenija.

Ono što moramo napomenuti, da smo Zahtev hteli predati još ranije, ali u više navrata smo išli direknto do prostorija Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali su vrata bila zaključana. Tačnije u četiri navrata i to baš u terminu u kojem su naznačili da imaju otvoreni rad sa strankama. Nije nam namera nikoga da kritikujemo, ali istup da smo maliciozni, je ružan od bilo kojeg organa, te za to zahtevamo izvinjenje, jer ne ulazimo u njihovu unutrašnju organizaciju i ko je zaključao vrata u periodu rada sa strankama i zašto i to u četri navrata. Peti put kada smo došli, vrata su bila otvorena i Zahtev smo predali.

Inače Zahtev je prvi put trebao da bude predat 31.07. 2020. godine. Od tog datuma smo bili u tom lovu na otvorena vrata. Nema zamerki, ali ne dozvoljavamo emotivne i ružne istupe bilo kog organa u ovakvim dokumentima i odgovorima na Zahteve, po najmanje vređanje da smo maliciozni, rekla je za K-013 Sanja Marković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.