Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Završene analize vode i zemljišta na prisustvo pesticida - | K-013 Portal
analiza vode i zemljista, pancevo, juzni banat, pesticidi

PANČEVO: Završene analize vode i zemljišta na prisustvo pesticidaU okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije poslednjih godinu dana radi se analiza pesticida i teških metala u uzorcima vode i zemljišta na području Južnog Banata i Temišvara. Dosadašnji rezultati pokazuju da nije uočeno prekoračenje dozvoljenih granica toksičnih materija u odnosu na propise Evropske unije i Srbije.

Članovi projektnog tima „Prekogranične mreže za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“nakon analize uzoraka vode i zemljišta u Srbiji i Rumuniji nisu uočili prekoračenje dozvoljenih granica pesticida i toksičnih metala.Oni su u poslednjih godinu dana redovno uzimali uzorke vode i zemljišta a ovih dana završavaju analizu više od hiljadu uzoraka na različite pesticide.

"Radili smo analizu na 278 različitih pesticida. Analizirali smo ih u vodi i zemljištu.Za sada smo obradili podatke što se tiče vode. Od 278 pesticida pronašli smo manje od 20 u uzorcima vode od njih samo dva se zakonski regulisana i njihova koncentracija je daleko ispod granica koje su zakonski dozvoljene", rekao je za RTV dr Nenad Zarić-naučni saradnik na Biološkom fakultetu u Beogradu i rukovodilac istraživanja u projektu.

Analiza vode radi se svakog meseca a zemljišta 4 puta godišnje.Za tu namenu u dvorištu Očne bolnice Pančevo instalirani su: tečni hromatograf i dodatna laboratorijska oprema.U Pančevu su rađene analize na prisustvo pesticida a rumunski partner završio je analize uzoraka na prisustvo toksičnih metala. Cilj projekta je da se utvrdi stanje prirodnih resursa u Južnom Banatu i regionu Temišvara.

"Jedan od glavnih ciljeva je pisanje knjige smernica gde ćemo objaviti rezultate onoga što smo uspeli ovde da pronađemo i savetovati poljoprivrednike kako na dalje da tretirju svoje useve kako bismo održivo koristili svoje prirodne resurse", rekao je dr Nenad Zarić.

Projekat sprovode Univerzitet prirodnih nauka iz Temišvara i Regionalna razvojna agencija“ Južni Banat“ kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.