Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevo: Zbrinuto oko 100 obolelih od korona virusa - | K-013 Portal

Pančevo: Zbrinuto oko 100 obolelih od korona virusa

Opšta bolnica Pančevo, Pančevo, koronavirus, korona

"U kovid zoni Opšte bolnice u Pančevu trenutno je zbrinuto oko 100 obolelih od korona virusa", izjavio je direktor Opšte bolnice Pančevo Slobodan Ovuka i dodao da je u toj ustanovi smešteno i nekoliko pacijenata iz Tutina i Sjenice koji su sa lakšom kliničkom slikom.

Ovuka je kazao da deo pančevačke bolnice od utorka ponovo u sistemu kovid bolnica i da prima obolele iz cele Srbije, kao i da se ka toj ustanovi preusmeravaju i ortopedski pacijenti iz Beograda.

''U četvrtak smo primili osam ortopedskih pacijenata iz KBC Zemun i oni se kod nas operišu. S obzirom da Ortopedska bolnica Banjica ponovo ulazi u kovid sistem, pacijenti sa malignim oboljenjima kostiju ubuduće će biti operisani u Pančevu, a u pomoć će dolaziti kolege sa Banjice'', rekao je Ovuka.

Ovuka je izrazio zabrinutost da epidemija neće trajati tako kratko, kako se optimistično verovalo u početku, i dodao da se mora naučiti živeti sa virusom Kovid-19 o kojem, kako kaže, ima mnogo nepoznanica.

''Menja se klinička slika obolelih, menja se pristup lečenja, struka se prilagođava i traži rešenje. Nijedan podatak ne ukazuje da će virus nestati, a poslednja procena epidemiologa je da se 10. avgusta očekuje mogući pad'', rekao je Ovuka.

Naglasio je da se treba pridržavati mera zaštite i izbegavati preterano grljenje, ljubljenje i fizičke kontakte.

Ovuka je ocenio da je zdravstveni sistem Srbije odlično odgovorio na epidemiju virusa korona, naglasivši da su mnogo bogatije zemlje ''lutale'' tražeći rešenje.

''Švedska je dala određen model, pa je odustala od njega. Englezi su, takođe, odustali od modela koletivnog imuniteta, uz ogromne žrtve'', rekao je Ovuka.

Ovuka je naveo da se u pančevačkoj bolnici tokom prvog pika epidemije izlečilo oko 400 kovid pacijenata i da je bolnica sve vreme radila bez ispomoći drugih ustanova i sa svojim kadrovima.

Dodao je da je kapacitet pančevačke Opšte bolnice oko 550 pacijenata, a trenutno je oko 400 na lečenju u toj ustanovi.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.