Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pisac iz PANČEVA dobitnik nagrade u Budimpešti - | K-013 Portal

Pisac iz PANČEVA dobitnik nagrade u Budimpešti

aleksandar cotric, aforizmi, nagrada, pancevo

Tradicionalna nagrada „Srpskih nedeljnih novina“ iz Budimpešte „Teodor Pavlović“ za publicistiku i novinarstvo - ove godine pripala je književniku, publicisti i novinaru Aleksandru Čotriću (1966) iz Pančeva.

Teodor Pavlović (1804-1854) bio je novinar, književnik, osnivač i prvi sekretar Matice srpske.

Žiri za dodelu ovog priznanja činili su: profesor srpske gimnazije „Nikola Tesla“ Dragomir Dujmov, profesor na Univerzitetu u Budimpešti dr Dragan Jakovljević, pesnikinja Dragana Meseldžija i književni kritičar Slavica Zeljković, a odluka je doneta je jednoglasno.

Priznanje će dobitniku biti uručeno u januaru iduće godine u Budimpešti.

Žiri je u svom obrazloženju naveo da Čotrić od 1984. godine objavljuje aforizme u novinama i časopisima. Humorističko-satirične priče piše i publikuje od 2003. godine. Pisao je u "Srpskoj reči" od 1992. do 2005. godine satiričnu kolumnu „Peta kolona“, a novinske članke objavljuje u više uglednih srpskih medija – „Politici“, „Novostima“, „Danasu“, „Književnim novinama“...

Njegovi aforizmi, priče i pesme prevođeni su na više od dvadeset stranih jezika. Nekoliko Čotrićevih knjiga objavljeno u Mađarskoj, u prevodu Svetislava Nedučića.

Nagrađeni autor objavio je 46 knjiga aforizama, satiričnih priča, anegdota i priča za decu. Član je Udruženja književnika Srbije, Beogradskog aforističarskog kruga i Moskovskog kluba aforistike. Za svoje stvaralaštvo dobio je više desetina nagrada. Čotrić je zastupljen i u brojnim antologijama i zbornicima satire u Srbiji i inostranstvu i udžbenicima u našem regionu. Priredio je za štampu više antologija i zbornika humora i satire za decu i odrasle.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.