Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počinje obnova Svilare u Pančevu - | K-013 Portal

Počinje obnova Svilare u Pančevu

Svilara Pančevo

Pre više od 250 godina, Pančevo je bilo poznato po svilarstvu, a ozbiljna proizvodnja je počela 1900. godine kad je izgrađen kompleks svilare na levoj obali Tamiša u kojoj je 150 radnika godišnje proizvodilo i do 17.000 kilograma svile koja se prodavala u Lionu i Beču.

Ovaj objekat koji je izuzetno značajan za grad posle mnogo decenija propadanja, počeo je da se obnavlja, prenosi RTS.



U Banatu je 1758. godine postavljen prvi nadzornik svilarstva, čime je počela industrijska proizvodnja svile, a Bečki dvor je finansirao njen razvoj. Prva otkupna stanica otvorena je u Pančevu 11 godina kasnije, a razvoju ove privredne grane doprinosili su i tadašnji zakoni koji su podsticali proizvodnju svile.

Svaka graničarska kuća morala je na svom imanju da ima 20 dudova, mladi pre venčanja takođe su morali da zasade određeni broj dudova, a postojala je i smrtna kazna za svakog ko bi posekao stablo ovog voća.

Proizvodnja svile novi uspon doživljava krajem 19. veka i Banat i Bačka postaju vrlo brzo najveći proizvođači svile u Ugarskoj, što je zahtevalo i proširenje kapaciteta.



Zato je 1900. godine otvorena fabrika na Tamišu sa velikom predionicom, magacinom, sušionicom sirovih čaura, skladištem za fermentaciju i glavnom stanicom za proizvodnju semena svilenih buba.

Glavni objekat je danas veoma značajan zbog svoje konstrukcije. U prizemlju su betonski i čelični stubovi na kojima je ugravirana godina izgradnje, a na spratu je jedinstven prostor sa specifičnim krovom i oblikom prozora.



"Na spratu je trougana čelična rešetka koja je postavljena 1899. godine kad je ovaj kompleks građen i koja je među prvima u svetu postavljena, čak i godinu dana pre zvanične prezentacije ovakve vrste konstrukscije na Pariskoj izložbi za Ajfelovu kulu", kaže za RTS Jasmina Vujović, v.d. direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Kompleks je proglašen za spomenik kulture 2013. godine i posle dve neuspešne privatizacije novi vlasnik je sprečio dalje propadanje objekata i fasade koja ima odlike eklektične arhitekture.

"Uspeli smo da sačuvamo u potpunosti sam objekat i mislim da će to sve zaživeti za par godina i Pančevci će biti oduševljeni sa tim objektom i prostorom oko njega", navodi Srđan Mišurić, arhitekta "Adekom grupe" iz Pančeva.

(RTS)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS