Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počinje peta sezona Omladinske škole novinarstva „Omnibus” - | K-013 Portal

Počinje peta sezona Omladinske škole novinarstva „Omnibus”

omnibus, omladinska škola novinarstva

U toku je prijavljivanje za petu generaciju besplatne Omladinske škole novinarstva koju organizuje Udruženje za opštu kulturu i slobodno informisanje „Omnibus”

Udruženje za opštu kulturu i slobodno informisanje „Omnibus” i ovog oktobra, petu godinu zaredom, pokreće ciklus besplatnih novinarskih radionica na koje se mogu prijaviti svi zainteresovani mladi ljudi od 15 do 25 godina.

Prijave u kojima je potrebno da navedu ime, prezime, godine starosti, zanimanje, razloge zbog kojih žele da pohađaju ovaj kurs i šta od njega očekuju, zainteresovani treba da dostave do četvrtka, 15. oktobra 2020. godine do ponoći, na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Tokom sedamnaest nedelja i na isto toliko radionica polaznici će steći osnovna znanja o novinarskoj profesiji, o medijskoj pismenosti, upoznati se sa temeljnim etičkim vrednostima profesionalnog novinarstva, naučiti bazične praktične veštine, i dobiti šansu da aktivno učestvuju u kreiranju medijskog sadržaja. Pored žurnalističkih radionica u okviru projekta planirano je organizovanje nekoliko tribina sa različitom tematikom, kao i posete beogradskim redakcijama.

Danas u našem gradu (a i u Srbiji) na delu je skoro pa institucionalno gušenje objektivnog, kritičkog i nezavisnog novinarstva. Ovakvo stanje u medijima direktno ugrožava pravo građana na objektivno i kritičko informisanje, što znači da se „Omnibus” ovim projektom obraća celokupnoj populaciji grada Pančeva, ali i šire. Pokretanjem škole novinarstva omnibusovci nameravaju da potenciraju participaciju mladih kao budućih nosilaca i kreatora medijskog sadržaja, što je u žurnalističkom smislu izuzetno deficitarno na ukupnom medijskom prostoru u državi, a svakako i u našem gradu. Realizacija projekta je značajna i za našu lokalnu zajednicu jer pomaže mladima zainteresovanim za profesionalno novinarstvo da daju svoj doprinos uspostavljanju dijaloga neistomišljenika i razvoju demokratskih odnosa u društvu.

Prostor koji organizatori zamišljaju da stvore treba da bude otvoren i za druge društvene grupe i pojedince koji aktivno rade na rešavanju problema u lokalnoj zajednici. Aktivisti „Omnibusa” smatraju da njihove aktivnosti imaju potencijal povezivanja svih aktivnih učesnika u lokalnoj zajednici, odnosno da edukacija i umrežavanje ima potrebnu snagu i kapacitete da svim građanima, a posebno mladima u Pančevu, omoguće da ostvare svoje potencijale slobodnim izražavanjem i razmenom mišljenja i iskustava. Unapređeni uslova rada internet-radija „Omnibus” (koncept civilnog medija) predstavljaju otvorenu platformu za dalje profesionalno napredovanje mladih novinara i za stvaranje javnog prostora u koji se mogu plasirati različite ideje, što nedostaje gradu. To će biti mesto edukacije, slobodnog i objektivnog informisanja i organizovanja mladih iz lokalne zajednice, kao i svih zainteresovanih pojedinaca i organizacija iz našeg grada.

Novinarske radionice će se i u ovom ciklusu održavati subotom u prostorijama ETŠ „Nikola Tesla”. U realizaciji novog projekta će opet učestvovati velika grupa saradnika, novinari sa višedecenijskim iskustvom, dizajneri, IT stručnjaci, aktivisti NVO, kao i učesnici prethodnih ciklusa novinarskih radionica, koji su po završetku kursa nastavili da sarađuju sa ovom organizacijom i već stekli iskustva samostalnog kreiranja i objavljivanja novinarskih tekstova. Omnibusovci su raspoloženi da sarađuju i sa svim zainteresovanim organizacijama civilnog društva i pojedincima koji dele elementarne vrednosti antifašizma i lokal-patriotizma u cilju unapređivanja našeg zajedničkog životnog prostora, te ih sve ovim putem pozivaju da im se obrate. Svi građani kojima su bliske vrednosti građanskog društva, uzajamnost i solidarnost, antifašizam, tolerancija prema drugom i drugačijem, napredovanje lokalnih zajednica u Gradu Pančevu, podizanje nivoa kvaliteta života građana, dobrodošli su!

Tokom realizacije projekta biće preduzete sve neophodne mere zaštite od koronavirusa (fizička distanca, dezinfekciona sredstva, rukavice, maske, upotreba toaleta, topla voda…)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.