Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ponovljena javna rasprava na temu skladišta za privremeno odlaganje opasnog otpada u okviru NIS RNP - | K-013 Portal

Ponovljena javna rasprava na temu skladišta za privremeno odlaganje opasnog otpada u okviru NIS RNP

javna rasprava nis rnp, skladistenje pasnog otpada u okviru nis rnp

U maloj sali Gradske uprave održana je ponovljena javna rasprava na temu skladišta za privremeno odlaganje opasnog otpada u okviru NIS RNP.

Ovoga puta bili su prisutni svi izrađivači plana, kao i naručioci istog tj. predstavnici NIS RNP, kao i njihovi predstavnici iz sektora za zaštitu životne sredine.

Zvanično je podneseno 27 primedbi, ali kako je Predsednik Komisije Jovan Stanković napomenuo, samo su dve originalne i to primedbe podnete od strane Udruženja ,,Zeleni most i ,,Pančevo nije rupa” i primedbe koje je predalo Udruženje ,,Kareja” iz Pančeva. Ostalih 25 primedbi su identične primedbama predatim od strane Udruženja ,,Kareja”.

" Žao nam je što 25 primedbi koje su građani predali svrstane pod jednu, jer su identičnog sadržaja. Neophodno je da građani budu upućeni da kada predaju svoja mišljenja/primedbe, ona budu izražena svojim rečima i kao takva budu jedinstvena, kako ne bi bila svrstana pod onu primedbu od koje su i kopirane. Na taj načine će biti svaka primedba/mišljenje prihvaćena kao jedinstvena. Na ovaj način kako je urađeno za ovu Javnu raspravu, ko go da je savetovao, na jedan način je obmanuo građane, a njihovo vreme protraćio.

Ukazivali smo ranije na praksu svrstavanja identičnih primedbi pod jednu i upravo se ta praksa potvrdila na delu", kažu za K-013 iz udruženja "Zeleni most" i "Pančevo nije rupa".

Određene primedbe iz onih koje su poslate od strane Udruženja ,,Zeleni most” i ,,Pančevo nije rupa” su prihvaćene, neke sugestije uvažene, a nejasnoće koje su postojale bliže određene. Aktivnost građana na javnim raspravama je od velikog značaja jer jedinstvenim primedbama, makar ih bilo i samo nekoliko, može se poboljšati sam Plan i isti bolje definisati. Sada se čeka izveštaj komisije za planove.

"Moramo se osvrnuti na činjenicu da je ovakav objekat neophodan za neometani rad NIS RNP, kao i jasno praćenje kretanja opasnog otpada i samim tim zaštite zdravlja ljudi i životne sredine, ali da isti mora striktno biti određen količinama i namenom koja je samo i isključivo samo za potrebe generisanog opasnog otpada iz proizvodnog procesa NIS RNP. Izložili smo problem da sadašnje skladište koje je u upotrebi za privremeno odlaganje opasnog otpada  bez upotrebne dozove i da je kao takvo u predmet privrednog prestupa i to već 14 godina.

Iako je predsednik komisije, gospodin Jovan Stanković na samom početku fotografisao prisutne u sali, tačnije učesnike koji su sedeli naspram njih rekavši koliginici ,,kada oni slikaju nas mogu i ja njih”. Donekle je upravu, ali ga moramo podsetiti da je uposlen u Gradskoj upravi, i da ga finansiraju građani. Trebalo bi da kada god vidi ,,NAS” građane, da se priseti da građani plaćaju pa građani i pitaju. Moguće da nije bio maliciozan komentar, ali eto da ga se podsetimo", zaključuju iz ova dva udruženja.

Primedbu udruženja "Zeleni most" i "Pančevo nije rupa" možete pročitati ovde

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.