Ponovo gori deponija u Kovinu, podneta prijava protiv NN lica -
gori deponija u kovinu

Ponovo gori deponija u Kovinu, podneta prijava protiv NN lica
Požar koji je sinoć izbio na deponiji u Kovinu posledica je ljudskog faktora, zbog čega je opština Kovin podnela krivičnu prijavu protiv NN lica.

To je danas rekla ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ona je dodala da je na zahtev Ministarstva nedavno urađen kompletan i detaljan snimak deponije, na osnovu kojeg je utvrđeno da nema zapaljivih gasova koji bi mogli da dovedu do požara.

Vujović je dodala da je Ministarstvo obezbedilo video nadzor za praćenje stanja na deponiji, kao i sredstva za njeno zatvaranje i rekultivaciju koja će moći da budu iskorišćena kada se pronađe adekvatno rešenje za odlaganje otpada iz opštine Kovin.

"Na naše insistiranje, u martu ove godine, deponija je zatvorena, a otpad je privremeno preusmeren na regionalnu deponiju u Pančevu. Nakon što je utvrđeno da gasovi nisu uzrok požara na deponiji u Kovinu, lokalna samouprava je odlučila da otpad ponovo odlaže na svojoj teritoriji do izgradnje transfer stanice, koja je rešenje za otpad iz opštine Kovin, ali i preduslov za sanaciju ove nesanitarne deponije", rekla je Vujović.Ministarka je naložila lokalnoj samoupravi da pojača inspekcijski nadzor na deponiji, dok se ne steknu uslovi da se ona trajno zatvori i sanira, na čemu se intenzivno radi, saopštilo je Ministarstvo.

Sinoć oko tri sata posle ponoći deponija u Kovinu ponovo se zapalila, što je uznemirilo građane. Delom grada koji se nalazi u blizini deponije tokom prepodneva se širi oblak dima, a meštani se žale i na smrad.

"Građani Kovina su ponovo u strahu zbog požara koji se pojavio, dim se širi Kovinom, strahujemo za bezbednost i zdravlje, jer se ispod same deponije nalazi nekoliko metara plinovoda", kaže za N1 Đorđe Janićijević iz udruženja građana "Eko zona Kovin".

Početkom marta kada je izbio veliki požar na istoj ovoj deponiji, nadležne komunalne službe počele su da odvoze smeće na regionalnu deponiju u Pančevu, kako je i predviđeno planom o upravljanju otpadom iz 2018. godine.

Otpad je jedno vreme bio odvožen u Pančevo, ali je posle nekoliko nedelja ponovo počeo da se odlaže na isto mesto.

"Sumnjamo da je došlo do prestanka odvoženja otpada u Pančevo, jer smo to zabeležili snimcima na kojima se vidi da kamioni i traktori ponovo istovaraju otpad na deponiju u Kovinu, a meštani koji žive u blizini deponije tvrde da poslednjih dvadesetak dana nisu primetili da dolaze kamioni koji su odvozili otpad u Pančevo", navodi Janićijević.

(Tanjug, N1)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

352X250

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti