Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Porodični biznis iz Jabuke: Domaće karamele po recepturi starijoj od jednog veka - | K-013 Portal

Porodični biznis iz Jabuke: Domaće karamele po recepturi starijoj od jednog veka

karamele, jabuka, domace karamele

Umesto primene savremene tehnologije u proizvodnji, porodica Maksimović iz sela Jabuka kod Pančeva odlučila je da svaku karamelu izradi ručno, prema receptu starom više od 100 godina.

Porodični posao odoleo je izazovima savremenog tržišta i ponudio ono što često nedostaje – vrhunski kvalitet i tradicionalnu recepturu, piše biznis.rs.

Ovo su prepoznali mnogi njihovi kupci, ali je zato prvi izazov sa kojim se suočavaju upravo odluka da ne pređu u mašinsku proizvodnju.

„Najveći problem sa kojim se susrećemo je mali kapacitet proizvodnje. Potražnja raste iz dana u dan, ali količine su ograničene. Povećanje proizvodnje značilo bi odustajanje od tradicionalnog ručnog načina izrade, a za sada nam to nije opcija”, objašnjava za biznis.rs naslednik porodičnog biznisa Milan Maksimović.

Ideja za posao došla je, kako kaže, prirodno, pošto njegova porodica ima poslastičarsku istoriju dugu više od jednog veka koja se prenosila sa kolena na koleno.

„Sve do 2011. godine moji roditelji su držali malu poslastičarnicu u našem selu Jabuka, nadomak Pančeva. Kada je poslastičarnica zatvorena i posao stao nisam mogao da se pomirim sa tim da ja budem taj koji će prekinuti tradiciju. Iako moj poziv nema veze sa poslastičarskim poslom, odlučio sam da pokušam da na neki način sačuvam porodičnu priču od zaborava“, priseća se sagovornik portala biznis.rs.

Prema njegovim rečima, karamele je odabrao zato što su mu obeležile detinjstvo, a i jer su bile najtraženija poslastica u porodičnoj radnji. Podrška porodice bila mu je veoma važna, pre svega roditelja bez kojih, kako ističe, ništa ne bi uspelo.

„Oni su mi preneli ljubav prema ovom poslu, kao i svo neophodno znanje. Iako sam ceo život gledao njih kako rade, nikad se sam nisam oprobao u tome. Takođe, bez podrške i podstreka, kako roditelja tako i supruge i dece, ništa od ovoga ne bi bilo moguće. U početku sam želeo da naučim da pravim domaće karamele za svoju decu, bez velike ambicije da od toga napravim biznis, međutim ta priča je vrlo brzo i spontano počela da se širi i sada smo tu gde smo“, objašnjava Milan Maksimović.

Ono što ova porodica pravi su ručno rađene domaće mlečne karamele poznate kao „Karamele Maksimović“. Tražili su širom Srbije još nekog ko se bavi proizvodnjom ovakvih slatkiša, ali nisu pronašli.

„Voleli bismo da, ako ima još nekoga ko se bavi ovim poslom, to saznamo i razmenimo iskustva. Specifičnost ovih karamela je što se sve pravi ručno, od početka pa do poslednjeg koraka, odnosno pakovanja. Proizvodnja je mala, nemamo velike količine proizvoda upravo zato što zahteva mnogo truda i vremena“, naglasio je Maksimović.

Preporuka najbolja reklama

Kako saznajemo, ove karamele se prave po originalnoj recepturi staroj više od jednog veka, i to ručno, u maloj radionici, pa su stoga najzanimljivije specijalizovanim prodavnicama domaće hrane.

„Veoma je dobro što su ljudi lagano počeli da se vraćaju korenima, kada je u pitanju hrana. Važan im je kvalitet i to da hrana bude bez aditiva i konzervanasa, pogotovo kada su u pitanju slatkiši, a tu su naše karamele pravi izbor. Pored duge tradicije bavljenja poslastičarskim poslom jedna od mojih prednosti na samom početku bila je što nisam morao mnogo da ulažem. Imao sam radionicu koju sam nasledio i kasnije renovirao kako bi zadovoljila visoke standarde za proizvodnju hrane, i krenuo sam“, priča sagovornik portala biznis.rs.

Do konkretnih rezultata došao je tek nakon nekoliko godina. Dodaje da su pustili da tržište samo prepozna njihov proizvod i njegov kvalitet.

„Smatram da je preporuka najbolja reklama i time sam se vodio sve vreme. Trebalo je dosta vremena, ali je na kraju urodilo plodom. Ono što mi je uvek bilo važno je da mi proizvodnja karamela ne bude teret, nego nešto u čemu pronalazim zadovoljstvo, a profit koji je kasnije počeo da pristiže pokazao je da sam na pravom putu“, navodi Maksimović.

Radionica i posao oko nje našem sagovorniku predstavljaju veliko zadovoljstvo, zato što su karamele mnogima postale omiljeni slatkiš, ali pre svega zato što je uspeo da održi porodičnu tradiciju, što je i bila početna ideja.

„Od te ideje nismo odustajali, kao ni od originalne recepture i autentične ručne izrade. Ali da ne ispadne da ne uvodimo nikakve inovacije i ne idemo u korak sa tržištem, pored originalnih mlečnih karamela napravili smo karamele sa lešnikom i karamele sa kikirikijem, a i dalje istražujemo nove ukuse. Nadamo se da ćemo jednog dana uspeti da proširimo proizvodnju, imamo velike planove, ali sve u svoje vreme“, zaključio je Milan Maksimović.

Osim karamela, ova mala porodična radionica pravi i domaće sitne kolače, što je relativno nov proizvod na koji su takođe vrlo ponosni, i za kojim, kako kaže naš sagovornik, vlada velika potražnja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.