Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predstavljeni rezultati istraživanja o korišćenju eUsluga u Pančevu: „Sistem 48” NAJGORE ocenjen - | K-013 Portal

Predstavljeni rezultati istraživanja o korišćenju eUsluga u Pančevu: „Sistem 48” NAJGORE ocenjen

eusluge u gradu pancevu

U okviru projekta „Promocija Digitalne agende i eUsluga u Gradu Pančevu“ koji je deo regionalnog ICEDA projekta, a sprovode ga SINHRO hub u partnerstvu sa organizacijom CETRA, realizovano je Istraživanje o korišćenju elektronskih usluga u Gradu Pančevu.

Istraživanje je obuhvatilo je preko 600 ispitanika na reprezentativnom uzorku, a sprovedeno je u peirodu April – Maj 2021. Godine. Pitanja su se odnosila kako na nacionalne, tako i na lokalne, odnosno poverene usluge koje se sprovode na lokalu. Rezultati su interesantni I sa aspekta korišćenja usluga tokom COVID-19 epidemije.

Elektronske usluge koristilo je oko 63% ispitanika, od čega samostalno 31%, dok je preostalih 32% koristilo eUsluge uz pomoć člana porodice ili prijatelja, od čega dve trećine nisu upućeni kako ove usluge funkcionišu.

Postoji statistički značajna razlika u odgovorima u odnosu na rod ispitanika (procenat odgovora „ne“ je viši kod žena), u odgovorima u odnosu na godine ispitanika (procenat odgovora „ne“ značajno je viši kako raste broj godina ispitanika, odgovor „da“ uopšte nije zastupljen u kategoriji 75 i vise godina) , u odnosu na tip naselja ispitanika (procenat odgovora „ne“ je viši kod ispitanika iz ruralnih delova), u odnosu na stepen obrazovanja ispitanika (procenat odgovora „ne“ značajno opada sa višim stepenom obrazovanja ispitanika).

Najkorišćenija eUsluga je prema rezultatima istraživanja eRecept, nju je koristilo 42,5% ispitanika, I ocenjena je visokom prosečnom ocenom 4,34 na skali od 1 do 5.

Uslugu lokalnog sistema za prijavu komunalnih problema Sistem 48 koristilo je 22% ispitanika, sa prosečnom ocenom 2,23 na skali od 1 do 5.

Ispitanici su na pitanje da li su im eUsluge olakšale život dale prosečnu ocenu 4,02, dok više od 60% ispitanika smatra da bi dodatna digitalizacija veoma olakšala pristup javnim uslugama.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS