Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Privreda Južnog Banata beleži rast od sedam odsto - | K-013 Portal

Privreda Južnog Banata beleži rast od sedam odsto

juzni banat, regionalna privredna komora

Iako su složeni uslovi za organizovanje proizvodnje u vreme pandemije Kovida 19 privreda Južnog Banata u poslednjih godinu dana beleži rast od 7 odsto u oblasti industrije a u porastu je i poljoprivredna proizvodnja.

Uprkos pandemiji raste privredna aktivnost u Južnom Banatu. U Regionalnoj privrednoj komori Pančevo kažu da su tome značajno doprinele mere države u vidu pomoći malim i srednjim preduzećima kroz razne programe.

“Ove godine Ministarstvo privrede odvojilo je 2 milijarde evra za razvoj preduzetništva, malih i srednjih preduzeća. Od toga milijardu i 550 miliona za nabavku opreme, 200 miliona za razvojne projekte ,100 miliona prvi put imamo za mlade i za žene. Ta sredstva su sve veća i veliki je odziv za ove programe,“ kaže Marko Ćulibrk-direktor RPK Pančevo.

Krajem marta Razvojna Agencija Srbije oglasila je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme.

“Imamo i određene edukacije za preduzetnike početnike u biznisu, kroz seminare osposobljavanja, praćenja njih na određeno vreme. Tako pomažemo da ih bude što više.To se pokazalo kao uspešno jer mi već par godina imamo više novoosnovanih preduzetničkih radnji, malih i srednjih preduzeća nego što imamo ugašenih,“ dodaje Ćulibrk.

Zbog epidemijskih mera savetovanja su trenutno telefonska ili pomoću Zoom aplikacije.

Prema poslednjim podacima Regionalne privredne komore Pančevo (iz 2019.godine) od 240 miliona evra investicija na godišnjem nivou u Južnom Banatu oko 90 miliona su bile investicije domaćih ,uglavnom porodičnih kompanija.

(rtv)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.