Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website „Promist“ podneo zahtev za izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu za skladište u Pančevu - | K-013 Portal

„Promist“ podneo zahtev za izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu za skladište u Pančevu

promist, pancevo, staklara, skladište amonijum nitrata

U nedeljniku „Pančevac“ izašlo je obaveštenje da je „Promist“ doo podneo zahtev za izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu, za projekat rekonstrukcije i promene namene objekta za industrijsku delatnost u skladište, na mestu gde se nalazila fabrika stakla Pančevo, prenosi portal PanPress.

Novosadska kompanija „Promist” je 2017. godine kupila nekadašnju Industriju stakla Pančevo, gde je bez dozvole skladištila đubrivo na bazi amonijum-nitrata, potencijalno zapaljivo i opasano po zdravlje ljudi. Nakon što je javnost saznala da je „Promist” u postpuku dobijanja dozvole za skladište od 10.000 tona amonijum nitrata, na javnoj raspavi o izveštaju o bezbednosti za skladište, pojavio se veliki broj zainteresovanih građana, koji su protestvovali zbog potencijalnog ugrožavanja životne sredine.

Tada je obelodanjeno je da to preduzeće koristi skladište već godinu i po dana iako za to nema dozvolu Grada, te da se tada na toj lokaciji nalazilo 36.000 tona đubriva na bazi amonijum nitrata, sa sadržajem azota između 27 i 33 odsto.

I stav Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, je bio da skladište ne sme da bude na dva kilometra od centra grada, zbog čega su podneli i krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu, protiv nadležnih iz „Promista”. Ona je međutim, vrlo brzo odbačena.

Više o ovoj temi na linku OVDE.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS