Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prvi ansambl i škola folklora KUD "Abrašević" gostovali u "Šarenici" na RTS-u (VIDEO) - | K-013 Portal

Prvi ansambl i škola folklora KUD "Abrašević" gostovali u "Šarenici" na RTS-u (VIDEO)

U subotu, 20. oktobra, Kulturno umetničko-društvo "Abrašević" iz Pančeva gostovalo je u emisiji "Šarenica" na prvom programu radio televizije Srbije, u kojoj su nastupili Prvi ansambl, koga vodi umetnički direktor, prvak nacionalnog ansambla "Kolo" Goran Mitrović, kao i škola folklora koju vodi Stefan Milić. 

U emisiji koja se emitovala na Dan oslobođenja naši sugrađani, članovi "Abraševića", izveli su Pašonu i igre iz centralne Srbije.

Nakon završetka "Pašone" popularni "Šareni" prokomentarisao da je za tu igru čuo pre par godina, kada je sa simfonijskim orkestrom RTS-a radio novogodišnji program, a onda mu se pridružila Lela Stojnov, predednica KUD-a koja je istakla da je "Abrašević" najstarije kulturno-umetničko društvo na našem podneblju, a da u Pančevu postoji 80 godina.


(Foto: Printscreen RTS / Šarenica Youtube)

Na pitanje voditelja o aktivnostima govorilo se o putovanju KUD "Abrašević" Pančevo na Siciliju, poznatog po onom čuvenom klipu sa spontanim okupljanjem pančevaca i članova kud-a iz Hrvatske, a najavljena je i turneja u Austriji:

- Obilazimo i našu lepu Srbiju. Vratili smo se sa Oplenačke berbe grožđa u Topoli, putujemo, družimo se igramo i čuvamo našu umetnost, rekla je Stojnov. 

Slobodan Šarenac, voditelj "Šarenice" pitao je potom koliko pančevački "Abrašević" ima članova na šta mu je Lela Stojnov odgovorila da u trenutno igra oko 150 članova od kojih je najmlađi ima samo 3 godine. 

Onda je na red došlo i ono neizbežno pitanje finansija, jer kultura i umetnot uvek kubure sa novcem koji je neophodan za normalno funkcionisanje.  Lela Stojnov je kazala da je to najbolnija tačka ove umetnosti:

- Sami se izdržavamo. Uvek se svi mi kunemo u tu našu tradiciju pa je ovo prilika da to pokažemo. Pozivam ljude dobre volje da pomognu da sačuvamo ovu našu lepu umetnost i tradiciju, zaključila je Stojnov. 

Na samom kraju "Šarenice" - najslađi deo. Najmlađi članovi KUD "Abrašević", iz škole folklora, odigrali su igre iz centralne Srbije.

Kako je izgledalo gostovanje u emisiji "Šarenica" pogledajte video.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.