Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šta ako: Procena MUP-a gde se mogu desiti nesreće kao kod Pirota - Pančevo na spisku! - | K-013 Portal

Šta ako: Procena MUP-a gde se mogu desiti nesreće kao kod Pirota - Pančevo na spisku!

sudar cisterni, pancevo

Nesreća koja se desila na pruzi kod Pirota, kada su iz šina iskliznuli vagoni cisterne sa amonijakom, nije ništa neobično, a slični akcidenti mogu da se dogode na drugim mestima širom Srbije.

Analiza MUP-a pokazuje da je rizik od pojedinih nesreća veliki, a da je verovatnoća da se one dogode jednom od dve do 20 godina.
 
Scenario: Sudar sa cisternom tečnog gasa u Pančevu
 
Dokument MUP-a pod nazivom Procena rizika od katastrofa u Srbiji razmatra mogućnost saobraćajnog sudara u Pančevu u kome učestvuje cisterna sa tečnim naftnim gasom.
 
Kako se objašnjava, teritorija Pančeva je vrlo specifična jer se u njoj nalazi najveća koncentracija takozvane prljave industrije u Srbiji.
 
"Samo Naftna industrija Srbije primi i otpremi oko tri miliona tona opasne robe. Cela količina se prevozi ulicom Žarka Zrenjanina kroz naselje Vojlovica koje ima oko 8.500 stanovnika. Pored Naftne industrije Srbije u istoj radnoj zoni se nalaze HIP Petrohemija A.D. i HIP Azotara D.O.O. kao takođe veliki primaoci i pošiljaoci opasne robe", kaže se u dokumentu.
 
Kao posebno rizična označava se raskrsnica ulica Žarka Zrenjanina i Prvomajske, kroz koju su samo 2016. godine NIS i Petrohemija imali 79.314 prevoza.
 
"Prosečan broj prelaza ovih vozila, ukoliko fabrike rade u dve smene radnim danima i subotom, je oko 16 vozila na čas. Što znači da u skoro svakom ciklusu semafora ima bar jedno vozilo koje prevozi opasnu robu", navodi dokument MUP-a.
 
Analiza navodi da je mogućnost udesa odnosno oslobađanja opasne robe stvarna jer je saobraćaj na pomenutoj raskrsnici intenzivan pošto tuda prolazi sav tranzitni saobraćaj koji ide u pravcu Rumunije i odredišni saobraćaj za Pančevo i industrijsku zonu.
 
U dokumentu MUP-a razmatra se scenario da dođe do sudara cisterne sa tečnim naftnim gasom i lokomotive na pružnom prelazu uz samu raskrsnicu. Ako bi se ovakav događaj desio, MUP procenjuje da bi bilo ugroženo zdravlje i životi oko 800 ljudi dok bi šteta bila preko četiri miliona evra.
 
Prema proceni MUP-a, postoji srednja verovatnoća da se ovakav događaj desi, što znači da se radi o događaju koji se može očekivati jednom u od dve do 20 godina, a rizik od ovog događaja se označava kao visok.
 
Ceo dokument možete pročitati OVDE


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.