Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ŠTA PIŠE u proceni MUP-a kako bi izgledao udes cisterne sa TNG-om i lokomotive u PANČEVU, delovanje službi i posledice - | K-013 Portal

ŠTA PIŠE u proceni MUP-a kako bi izgledao udes cisterne sa TNG-om i lokomotive u PANČEVU, delovanje službi i posledice

cisterna, udes, tng, pancevo, procena mupa

Dokument MUP-a pod nazivom Procena rizika od katastrofa u Srbiji razmatra mogućnost saobraćajnog sudara u Pančevu u kome učestvuje cisterna sa tečnim naftnim gasom.

U dokumentu MUP-a razmatra se scenario da dođe do sudara cisterne sa tečnim naftnim gasom i lokomotive na pružnom prelazu uz samu raskrsnicu. Ako bi se ovakav događaj desio, MUP procenjuje da bi bilo ugroženo zdravlje i životi oko 800 ljudi dok bi šteta bila preko četiri miliona evra.

Scenario: Sudar sa cisternom tečnog gasa u Pančevu

Događaj se dešava u jesen u kasnim popodnevnim časovima, nakon zalaska sunca, pri vrlo jakoj magli i oblačnosti.

Vozilo cisterna sa 30m3 TNG-a se kreće iz pravca rafinerije u Pančevu prema Beogradu. Prilazi raskrsnici na uglu ulica Žarka Zrenjanina i Prvomajske i prestrojava se za skretanje levo ka Beogradu. Nailazi na nekoliko automobila koji su trebali da uđu u raskrsnicu, međutim kolona se zaustavila da propusti vozila iz suprotnog smera. Vozilo cisterna se našlo na pružnom prelazu čekajući da se raščisti situacija u raskrsnici. Mašinovođa koji se nalazio na železničkoj stanici "Vojlovica" krenuo je u industrijsku zonu da preuzme kompoziciju iz HIP Azotare doo. Zbog gubitka pritiska u vazdšnom sistemu vozilo cisterna nije moglo da se pokrene, tako da je ostalo između "motki" koje su se spustile da bi voz prošao. Kada je mašinovođa primetio da se ispred lokomotive nalazi cisterna aktivirao je kočnicu međutim na tako kratkom rastojanju nije mogao da zaustavi olokomotivu i udario u središnji deo tela cisterne.

Usled kontakta, telo cisterne se oštetilo i gas pod velikim pritiskom je počeo da izlazi iz cisterne. Nakon 4-5 sekundi nekoliko kubnih metara gasa je izašlo iz cisterne i u dodiru sa varnicom koja je nastala između pantografa lokomotive i kontaktne mreže došlo je do intenzivnog paljenja gasa i eksplozije koja je izazvala udarni talas i eksploziju 30m3 TNG-a. Udarni talas je u prečniku od 300m izazvao oštećenje objekata, pucanje prozora, oštećenje stanice za snadbevanje OMV, pečenjare Grgo, Hostela Respect, pošte, Industrije stakla Pančevo i privrednog društva Danito doo.  Požar koji je nastao zahvatio je okolne kuće što je kod stanovništva koje je u popodnevnim časovima bilo kod kuće dovelo do velikog broja povređenih.

Udarni talas koji je oštetio stanicu za snadbevanje gorivom OMV, izazvao je novo curenje benzina, dizel goriva i TNG-a. Požar koji se dodatno pojačao eksplozijama boca u pečenjari Grgo doveo je do eksplozije smeše raznih gasova i nove eksplozije čiji je udarani talaz zahvatio prostor u prečniku oko 600m.

Ceo ovaj proces odigrao se u roku od 10 minuta tako da je vatrogasna ekipa stigla na mesto događaja kada je požar bio na vrhuncu. 

Gašenje požara trajalo je oko 3 sata, gde su pored vatrogasnih ekupa iz Pančeva pomogle ekipe iz Beograda i okolnih mesta.

Vanredni događaj trajao je oko 4 sata. Oštećeno je oko 190 privatnih objekata iz kojih su stanovnici morali da budu privremeno iseljeni. Od komercijalnih objekata značajno su oštećeni: stanica za snadbevanje gorivom OMV, pečenjara Grgo, Hostel Respect, pošta, Industrija stakla Pančevo i privredno društvo Danito doo. Došlo je do događaja podzemnih voda i zbog curenja naftnih derivaa iz stanice za snadbevanje gorivom OMV.

Rana najava

Događaj nije očekivan ali postoji vevrovatnoća da na vrlo opterećenoj raskrsnici dođe do sličnog događaja koji može i na drugi način biti izazvan a ne samo sudarom lokomotive i vozila cisterne. 

Prema izveštajima savetnika za bezbednost u transportu opasne robe navode se vanredni događaji koji su se dešavali ali nisu prouzrokovali velike štete i razaranja. NIS AD je imao u toku 2015. i 2016. godine 19 vanrednih događaja u rafineriji Pančevo.

Velike gužve na izlasku iz Beograda prema Pančevu, mogu dovesti do toga da ekipe SVS MUP-a RS koje su stacionirane u Beogradu, ne mogu stići blagovremeno da pomognu ekipama iz Pančeva a koje u slučajevima velikih udesa nemaju dovoljan kapacitet.

Analiza navodi da je mogućnost udesa odnosno oslobađanja opasne robe stvarna jer je saobraćaj na pomenutoj raskrsnici intenzivan pošto tuda prolazi sav tranzitni saobraćaj koji ide u pravcu Rumunije i odredišni saobraćaj za Pančevo i industrijsku zonu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.