Suđenja pančevačkim medijima zbog hajke na novinara Nenada Živkovića -
nenad zivkovic, cenzolovka

Suđenja pančevačkim medijima zbog hajke na novinara Nenada Živkovića


Posle medijskog progona tokom prošle godine, poznati novinar Nenad Živković dva puta je tužio RTV Pančevo i izdavača portala epancevo.rs. U decembru su zakazana tri ročišta, piše Cenzolovka.

Nakon skoro godinu i po dana od podnošenja tužbe, 1. decembra će u Višem sudu u Beogradu, ukoliko epidemiološki uslovi nešto ne promene, početi suđenje izdavaču portala epancevo.rs, Open view d.o.o., po tužbi pančevačkog novinara Nenada Živkovića.

Protiv društva Open view d.o.o. iz Vršca, koje je izdavač medija epancevo.rs, i protiv njegovog glavnog urednika Aleksandra Čupića podneta je tužba zbog „povrede ugleda i časti“, a zbog „pretrpljenih duševnih bolova“ na ime nematerijalne štete tražena je naknada od 500.000 dinara.

Živković je u julu prošle godine tužio Open view i RTV Pančevo, jer su zajedno u februaru 2019. godine sprovodili medijsku kampanju protiv njega, diskreditujući ga kao novinara, ali i kao čoveka, objavljujući najgnusnije uvrede.

Zbog priloga i tekstova emitovanih u februaru prošle godine, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) izreklo je meru upozorenja Radio-televiziji Pančevo.

Savet za štampu je izrekao četiri javne opomene portalu, ali to nije sprečilo urednike i novinare tih medija da sa hajkom nastave.

Tako su se tokom narednih meseci sporadično pojavljivali novi tekstovi u kojima je obračun sa pančevačkim novinarem nastavljen.

Živković je u novembru 2019. godine opet tužio oba medija.

Portal epancevo.rs je tada „zaradio“ još pet javnih opomena Saveta za štampu, a predstavnici tog tela više puta su navodili ove tekstove kao drastičan primer kršenja Kodeksa novinara Srbije, a tim povodom izdali su i saopštenje za javnost.

Živković kaže za Cenzolovku da očekuje da sud radi nepristrasno i da pravda bude zadovoljena.

On ističe da suđenja idu sporo zbog preopterećenosti Višeg suda u Beogradu, u kome se sude svi predmeti iz cele Srbije koji imaju veze sa medijima i novinarima, ali i da se „naoružao strpljenjem“.

(Cenzolovka)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com