Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sve primedbe u vezi prenamene objekta firme Promist ODBIJENE - | K-013 Portal

Sve primedbe u vezi prenamene objekta firme Promist ODBIJENE

staklara pancevo, promist doo

Novosadski „Promist“ doo, podneo je u novembru prošle godine pokrajinskim organima zahtev za izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu, za projekat rekonstrukcije i promene namene objekta za industrijsku delatnost u skladište, na mestu bivše Staklare u Pančevu, u kome planira da skladišti 4.393,75 tone amonijum-nitrata, 5.272,50 tona đubriva NKP, 4.393,75 tona đubriva SAN kao i đubriva KAN i UREA. 

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine postupajući po zahtevu firme "Promist" doo, doneo je Rešenje prema kojem nije potrebno izraditi procenu uticaja na životnu sredinu u vezi projekta Rekonstrukcija i promena namene objekta 01 u sklatište gotovog prizvoda mineralnog đubriva u pančevačkoj Staklari i naložio je firmi Promist da dostavi "Obaveštenje o novom seveso postrojenju najmanje tri meseca pre početka rada". 

U obrazloženju Rešenja se između ostalog navodi da se Objekat 01 na kojem je planirana rekonstrukcija i promena namene u skladište gotovog mineralnog đubriva nalazi u sklopu poslovno - industrijske zone. Najbliži stambeni objekti nalaze se na udaljenosti od oko 240m istočno od objekta, kolektivno stanovanje i na udaljenosti od oko 260m južno i jugoistočno, individualno stanovanje. Kako piše u Rešenju, u skladištu će biti gotovi proizvodi NPK, AN, URAEA, KAN, SAN i MAP u originalnom pakovanju.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Pančeva u svom mišljenju navodi da projekat ne može imati negativni uticaj na stanovništvo, koje u okolini objekta nije brojno. "Negativan uticaj projekta je isključen i malo verovatan, a u slučaju udesa kratkotrajan".

U toku postupka odlučivanja na adresu gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine stigle su brojne primedbe Udruženja građana i pojedinaca, koje su nakon razmatranja od strane Pokrajinskog sekretarijata redom odbijene jer se, kako navode, ne odnose na postupak procene uticaja na životnu sredinu već na druge oblasti koje pokrivaju protivpožarnu zaštitu, aktivnosti povećane verovatnoće nastanka udesa i moguće akcidente i sl.

Pančevačka Udruženja "Pančevo nije rupa" i "Zeleni most" najavila su da će podneti žalbu na ovo Rešenje, kako bi se sprečio eventualni "Bejrutski scenario".

Iz Inicijative odbranimo Teslu pozvali su sve pravnike, ekologe i druge stručnjake koji su spremni na saradnju da im se jave kako bi zajedno pristupili ovom problemu.

Rok žalbe na ovo Rešenje je 15 dana, počevši od 15. januara.

Šta sve piše u ovom Rešenju možete pročitati OVDE.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.