Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Talog i otpad problem uže zone sanitarne zaštite pančevačkog izvorišta vode - | K-013 Portal

Talog i otpad problem uže zone sanitarne zaštite pančevačkog izvorišta vode

pancevo, beograd, novi sad, vesti, vodovod

Vodoprivredno preuzeće „Sibnica“ iz Beograda već neko vreme mulj od čišćenja svojih kanala pomešan s raznovrsnim otpadom odlaže u užoj zoni sanitarne zaštite pančevačkog izvorišta vode.

U nebranjenom delu obale Dunava kod nasipa iza sedišta „Sibnice“ leže tone i tone zemlje i sasušenog mulja pomešane sa građevinskim šutom, plastičnim i azbestnim cevima, automobilskim gumama, metalnim otpadom, plastičnim i staklenim flašama i najlonskim džakovima prepunim smeća.

Sve to izručeno je u vodu, i od takvog materijala bageri i buldožeri koji svakodnevno rade formirali su novu obalu široku dvadesetak metara, i dugu nekoliko stotina metara.

Na ovaj problem pažnju je skrenuo Pančevac Milan Stošić koji živi u Dubokoj bari i povremeno prošeta nasipom koji od Starog mosta vodi prema novom beogradskom putu.

„Već nekoliko meseci oni tu donose i skladište taj otpad i bacaju ga u ove kubike gde se mresti riba i gde žive raznovrsne barske ptice. Posekli su svo drveće na obali da bi mogli da lageruju tu taj mulj i otpad“ rekao je Stošić.

Biljana Miljković, direktorka „Sibnice“ potvrdila je u telefonskom razgovoru da mulj pomešan s otpadom potiče od čišćenja kanala Sibnica i okolnih drenažnih kanala.

„Naš podizvođač koji čisti naše objekte privremeno lageruje taj materijal na tom mestu. Za nekoliko dana ćemo to sve odneti na deponiju u Vinči, tako da neće biti problema. Sve je to samo privremeno“, izjavila je direktorka „Sibnice“. Ona je obećala da će izdati i zvanično saopštenje za javnost, ali obećanje nije ispunila.

U JKP-u Vodovod i kanalizacija Pančevo su odmah po dobijanju obaveštenja otišli na teren i potvrdili da se talog i otpad skladišti u užoj zoni sanitarne zaštite izvorišta vode i da potiče od „Sibnice“.

„Postoji Rešenje kojim su određene zone sanitarne zaštite izvorišta vode, i tu ne bi smelo da se deponuje ništa, a pogotovo otpad kome se ne zna poreklo i klasifikacija da li je opasan ili ne“, izjavila je Jasmina Simić, rukovodilac Sektora za proizvodnju vode u pančevačkom Vodovodu. Dodala je da se to komunalno preduzeće odmah obratilo opštinskoj komunalnoj inspekciji Palilule čija je to teritorija, ali da su tamo rekli kako je za vodosnabdevanje nadležna gradska inspekcija Beograda.

„Tamo se niko nije javljao ne telefon, i ako ne uspemo da ih kontaktiramo obratićemo se direktno nadležnom ministarstvu“, dodala je Simićeva.

On kaže da bi inspektori trebalo da nalože analizu sadržaja mulja, i da nalože propisane mere kako izvorište vode ne bi bilo ugroženo. Pančevački vodovod u blizini ima tri izvorišta vode sa kojih se snabdeva oko 120.000 stanovnika Pančeva i okolnih sela.

(RTV)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.